- Kjære, jeg har herpes

Gruer du deg til å fortelle den nye kjæresten din at du har en kjønnssykdom? Slik beholder du både romantikken og selvfølelsen:

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har møtt verdens kjekkeste mann, og alt ligger til rette for lidenskapelige og nyforelskede dager. Problemet er bare at det er noe du absolutt bør fortelle ham før dere hopper til køys…

- Å fortelle at man har en kjønnssykdom kan være skremmende, enten man er 20 eller 50, skriver sexolog Louanne Cole Weston i sin spalte på helsenettstedet WebMD.

- Du vil kanskje tenke: Hvorfor skal jeg risikere å bli avvist? Så lenge jeg bruker kondom og unngår å ha sex når jeg har utbrudd, er jeg vel trygg? Svaret er nei, sier Weston.

Avholdenhet, kondom eller sikre perioder? Slik har du sikrere sex:

Hemmelig medisinering
Det er nemlig ikke alltid mulig å vite helt sikkert når en kjønnssykdom som herpes er smittsom. Herpes kan ”skjule” viruset og spre det selv når det ikke er tegn på et aktivt herpesutbrudd.

Klinikk for seksuell opplysning i Oslo tok imot nesten ni tusen ungdommer i fjor. Daglig leder Siv Gamnes opplever ofte at folk synes det er vanskelig å fortelle partneren at de har en kjønnssykdom. Personer som har vært utro sliter ekstra mye.

- Enkelte spør oss om de kan ta med medisiner til partneren og så blande det i maten hans eller hennes uten å si noe. Det kan rett og slett være livsfarlig, så da sier vi tvert nei, forklarer Gamnes.

Les også: Dating med herpes:

- Vær ærlig!
Gamnes mener kjønnssykdommer er så vanlig blant dagens ungdom at de fleste vil takle en sånn beskjed helt grei og tenke ”shit happens”. Men noen vil nok føle at synet på partneren har blitt annerledes.

- Mitt råd er å være åpen og ærlig og legge kortene på bordet uansett hvor vanskelig det er. Det er viktig at partneren også får testet seg og eventuelt får behandling, sier Gamnes.

Hun mener hver enkelt må vurdere hvordan saken skal tas opp, blant annet ut fra hva man tror er best for partneren. Hvert par har sin måte å kommunisere på, påpeker sexologen.

- Mange par kommer sammen til oss for å sjekke seg rett etter at de har blitt kjærester for å ha et trygt utgangspunkt. Det er veldig omtenksomt, synes Gamnes.

Har du fått klamydia? Da bør du finne kilden for å unngå å bli smittet igjen:

Gode råd til avsløringen
Skal du fortelle en ny kjæreste at du har en kjønnssykdom? Timing og planlegging er alfa og omega ifølge Louanne Cole Weston. Her er hennes råd:

* Den nye partneren din vil sannsynligvis ha spørsmål, så samle informasjon om kjønnssykdommen din.

* Holdningen din og humøret ditt vil også påvirke hvordan avsløringen blir mottatt, så ta opp temaet når du er avslappet og kan ha full oppmerksomhet rundt samtalen.

* Ta opp problemet på et privat sted, men ikke like før en romantisk helg. Du bør heller ikke starte en slik diskusjon midt i en lidenskapelig omfavnelse. Det tar garantert knekken på stemningen, og kan føre til et sint svar fra partneren din.

* Hvis du føler deg skikkelig nervøs, kan du skrive et ”manus” som du øver deg på. Begynn med å peke på styrkene ved forholdet, for eksempel: ”Jeg føler virkelig at jeg kan stole på deg, og vil gjerne fortelle deg noe veldig personlig. Jeg har herpes.”

* La det bli en samtale og ikke en forelesning. Si ting som de er på en rolig og ærlig måte, og når du er ferdig må partneren din få komme til. Han eller hun vil kanskje trenge tid til å ta det innover seg, få mer informasjon og kjenne på følelsene sine.

(Kilde WebMD.com)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer