Kjærlighetssvindel

Du har antakelig hørt det før, men det går likevel ikke inn.

Publisert
Sist oppdatert

Du bør ikke sende penger til ukjente personer i utlandet, skriver sosiolog og prosjektleder Ingvild Sommer, på sjekkenettstedet Q500, i en kronikk i Dagbladet i dag.

"My name is Natasha. I would like to get acquainted with you. I have considered your structure, and it seems to me, that you that the man which I search. I search for the man for serious attitudes. You search too most? I yes, give with you we shall get acquainted."

Derfor virker Nigeria-brevene

Natasha

Er du mann med profil på et norsk sjekkenettsted, er sannsynligheten for at du har mottatt en melding som ligner "Natashas." Den kjærlighetssøkende Natasha har nemlig sendt den samme meldingen til flere hundre menn.

Sommer sier at norske menn blir kontaktet av svindlere som gir seg ut for å være kjærlighetssøkende kvinner. De skriver at de gjerne vil treffe den norske mannen som har svart på henvendelsen. Men da må jo han sende henne penger, enten til billett, visum eller pass, for at hun skal kunne reise ut. Eller hun booker rom på et fint hotell som hun så gjerne vil vise internettkjæresten. Men kvinnene forsvinner så snart pengeforsendelsen er kommet frem.

Her er svindeltoppen

Sommer sier at nettstedet Q500 har advart sine brukere mot slike henvendelser. Firmaet har også fjernet profilene, blokkert e-postene og visket ut e-postadressene fra meldingene deres. De tar også i mot rapporter om mistenkelige meldinger fra leserne. Men da kan det være for sent, skriver Sommer.

Av kronikken fremgår det at Q500 har kontaktet Kripos, men de sier ifølge Sommers kronikk, at Kripos i hovedsak etterforsker alvorlig organisert kriminalitet. Q500 mener kjærlighetssvindelen på internett er organisert.

Ikke dum, men sårbar

Nigeria-svindel og annen internettjuks er fenomener som har eksistert i flere år. Hvorfor fortsetter vi å klikke i vei når vi får tilbud som er for gode til å være sanne?

Kvinnene som skriver brev til norske menn virker hyggelige og åpne, og med sin ustøe engelsk virker de de like usikre som offeret. Hvorfor ikke prøve, er tanken som ligger til grunn når menn lar seg lure, mener Ingvild Sommer i Q500.

SE LISTA: Norges verste hvitsnippforbrytere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer