Kjappeste veien til mindre skatt

Slik får du størst mulig utbytte av minst mulig tid med selvangivelsen.

Publisert
Sist oppdatert

Hva vil du helst? Bruke lang tid på selvangivelsen og få null kroner i gevinst, eller målrette arbeidet, så du får flest kroner igjen per minutt du legger ned?

Du kan bruke så mye tid du bare vil på selvangivelsen i helgen, men sannheten er at de flestes økonomi er så vanlig at skatteetatens sjablonger for lengst har gjort frihetsgradene mikroskopiske for de aller fleste.

I tillegg har etaten de senere årene gjort et verdifullt arbeid med å samle inn store mengder data automatisk fra arbeidsgivere, finansinstitusjoner og andre. Dermed popper de riktige beløpene opp i den forhåndsutfylte selvangivelsen, og sparer skattebetalerne for store mengder arbeid med å identifisere relevante data når vi skal fylle ut.

Risikoområdene

Den beste måten å få høy effekt av jobben i dag, er å konsentrere seg om risikoområdene i selvangivelsen. Grovt sagt er disse:

  • Beløp/fradrag som ofte ikke er forhåndsutfylt
  • Beløp/fradrag hvor vi fortsatt har frihetsgrader
  • Fradrag som gir stor reduksjon i skatten
  • Beløp/fradrag hvor det finnes risiko for at feil data er blitt overlevert
Det siste risikomomentet gjelder absolutt alle beløpene i den forhåndsutfylte selvangivelsen. Du bør alltid ta deg de to-tre minuttene du trenger til å kontrollere at de forhåndsutfylte beløpene stemmer med tallene i oppgavene fra arbeidsgivere og andre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer