Test av DNB Spare-appen

Kjedelig app vil gjøre sparing gøy

DNB sin Spare-app starter en ny bølge av bankapper. Vi håper de neste blir morsommere.

POPULÆR: DNB er en stor bank, og når de kommer med noe nytt er det mange som hiver seg på. Spørsmålet er om DNB Spare kommer til å ligge hakket over Vipps på topplistene spesielt lenge. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
POPULÆR: DNB er en stor bank, og når de kommer med noe nytt er det mange som hiver seg på. Spørsmålet er om DNB Spare kommer til å ligge hakket over Vipps på topplistene spesielt lenge. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er nå ganske nøyaktig to år siden Vipps kom på markedet. Og to år siden Dinside skeptisk skrev at du neppe trengte den.

Siden den gang har nordmenn begynt å bruke Vipps så mye at det er vanskelig å tenke seg en verden uten. Og konkurrentene er banket.

Nå håper DNB på å gjøre det samme igjen – med en ny app, med et nytt bruksområde, i det som kan bli en helt ny kategori apper.

DNB Spare er en spareapp. Og konkurrenter i både Norge og utlandet står klare med sine – nye EU-regler fra 2018 åpner opp slusene mellom bankene, som muliggjør slike nye tjenester.

Spørsmålet er om DNB klarer å vinne denne kampen, også. Akkurat nå ser det ikke spesielt lyst ut.

EN, TO, TRE: Her legger vi inn en spareplan for å kjøpe ny PC. Du kan velge fast sparing, eller små beløp hver gang du drar kortet eller betaler en regning. Det er ikke spesielt vanskelig, men vi får ingen hjelp, heller. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
EN, TO, TRE: Her legger vi inn en spareplan for å kjøpe ny PC. Du kan velge fast sparing, eller små beløp hver gang du drar kortet eller betaler en regning. Det er ikke spesielt vanskelig, men vi får ingen hjelp, heller. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Dette gjør DNB Spare

DNB Spare lar deg sette sparemål. Altså en sum penger som skal være spart opp til en viss dato, for eksempel 10.000 kroner til sommerferien 2018.

  • Appen lar deg spare gjennom faste kontotrekk og trekk hver gang du sveiper kortet eller betaler en regning.
  • Pengene blir overført til den kontoen du velger, eller en egen konto som lages der og da. Man logger seg nemlig inn med BankID, så appen har full kontroll over alle pengene dine.
  • DNB Spare lar deg dessuten kjøpe aksjer og fond, om du vil spare med mer risiko.
KRYPTISK: Hva gjør egentlig denne bryteren? Vi kan dra på den for øke beløpet som spares hver måned, men da øker bare totalsummen, og vi forstår ikke helt vitsen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KRYPTISK: Hva gjør egentlig denne bryteren? Vi kan dra på den for øke beløpet som spares hver måned, men da øker bare totalsummen, og vi forstår ikke helt vitsen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

I motsetning til Vipps, er Spare foreløpig bare for DNB-kunder, med Android- eller iPhone-telefon.

Ikke morsom sparing

Ingenting av det du kan i appen er nytt i seg selv. Men appen skal gjøre sparingen enklere og morsommere. Da er det synd at appen ikke er hverken spesielt enkel eller morsom.

  • Å lage et sparemål er enkelt nok. Du velger bilde, tittel, beløp og tidsfrist, og kan velge hvordan du vil spare det inn. For eksempel en tier hver gang du sveiper kortet, pluss en tusenlapp fra lønnskontoen hver måned.
  • Hvordan vi best sparer inn summen, får vi ikke noe hjelp til. Man kan dra en bryter mellom «småsparing» og «storsparing», men det eneste som skjer er at beløpet appen regner ut at man vil klare å spare totalt endrer seg. Altså ren matematikk, uten noen form for intelligent hjelp.
  • Vil du ha flere sparinger gående samtidig, må du selv forstå at du skal sveipe i en kortstokk på appens forside. Dette tok det tid før vi forstod, og vi er neppe alene.

Når sparemålene er på plass kan du følge med på dem i en kortstokk på appens forside. En kortstokk er akkurat så lite oversiktlig som det høres ut som.

Aksjer og fond, uten råd

Vi prøvde også å kjøpe oss inn i et DNB-fond fra Spare.

  • Du kan enkelt lese litt om hvert enkelt fond og se nøkkeldata som beregnet risiko og avkastning.
  • Å spytte inn penger er raskt og enkelt. Nesten litt for raskt og enkelt – for at det å kjøpe fond og aksjer kan straffe seg har mange nordmenn erfart. Heller ikke her gir appen deg noen gode råd på veien.
  • Når tusenlappen vår var plassert, fikk vi opp den samme «du har ingen fond hos oss»-meldingen. For det tar visst noen dager før det trer i kraft. Dette er det sikkert gode grunner til, men virker gammeldags og unødvendig i en app-verden.

DNB Spare lar deg også kjøpe aksjer. Dette kan ikke Dinside-journalister gjøre – vi skal ikke sitte på Samsung-aksjer og anbefale Samsung-TV-er.

Holder ikke i kampen
Vi elsker tanken på en «spillifisering» av sparing – sparing som et spill.

KONKURRENTER: Her er norske Spiff. Dette skal også bli en spareapp, og fra det lille vi har sett foreløpig, ser den ut som noe ganske annet enn DNB Spare. Men foreløpig er køen lang. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KONKURRENTER: Her er norske Spiff. Dette skal også bli en spareapp, og fra det lille vi har sett foreløpig, ser den ut som noe ganske annet enn DNB Spare. Men foreløpig er køen lang. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Kroner på sparekontoen i stedet for erfaringspoeng i Pokemon Go? En liten fanfare hver gang vi når et nytt skritt på veien, et nytt «nivå»? Ja, takk.

Men det er lite i DNB Spare som gir oss denne spillfølelsen. Det er lite som tilsier at sparing er morsomt. Appen er, i mangel av et bedre ord, uinspirert.

Enklere enn å styre i nettbanken? Ja. Gøy? Nei.

Og konkurrentene står i kø. Som norsk Spiff, med sitt søte ekorn som lover både morsom og sosial sparing i par eller grupper, noe DNB mangler.

Spareapper kan bli en helt ny kategori av apper, slik mobilbetaling ble. Og DNB er fullstendig klar over at appen deres ikke holder mål i denne kampen. Derfor er de også ivrige med å påpeke at Spare er i sin spede barndom, og skal bli langt bedre.

Det får vi virkelig håpe. Skal Spare bli den nye Vipps, kan ikke DNB spare på kruttet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer