Kjemikalie i rødvin stopper virus

Superstoffet finnes i vindruer.

RESVERATROL finnes i rødvin, men ett glass inneholder 10 ganger mindre resveratrol enn det som ble brukt i undersøkelsen. Foto: Colourbox.com
RESVERATROL finnes i rødvin, men ett glass inneholder 10 ganger mindre resveratrol enn det som ble brukt i undersøkelsen. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Resveratrol – et kjemikalie som finnes i rødvin – har evnen til å bekjempe virus.

Det viser en italiensk studie publisert i Journal of Experimental & Clinical Cancer, melder vinmagasinet WineSpectator.com.

Les også: Skål for helsa

Hemmer spredning

Virus, som forkjølelses- eller influensavirus, reprodusere seg ved å skyte inn eget DNA i vertscellene.

Det ser imidlertid ut til at virus ikke er i stand til å kapre celler for dette formålet hvis resveratrol er tilstede, ifølge de italienske forskerne.

Om resveratrol

 • Stoff forekommer naturlig i planter når de bekjemper infeksjoner, skader, stress samt UV-stråling.
 • Stoffet finnes i høye konsentrasjoner i skinnet til røde druer og forekommer også i rødvin.
 • Laboratorieundersøkelser på mus og rotter antyder at resveratrol kan motvirke kreft, høyt blodsukker, betennelse og hjerte-karsykdom.
 • Kilde: Wikipedia

 • - Kjemikaliet ser ut til å påvirke virusets framstillingsevne av DNA, sier forsker Gianfranco Risuelo ved La Sapienza-universitetet i Roma, ifølge WineSpectator.com.

  Les også: Vin og øl forlenger livet med 5 og 2,5 år

  Mye resveratrol må til

  Forskerne undersøkte effekten av resveratrol på vev hos mus, halvparten hadde svulster. Begge gruppene ble først utsatt for polyomavirus – en familie virus som kan trigge svulstvekst, og deretter enten 20 eller 40 mikromol med resveratrol.

  Til sammenligning inneholder et gjennomsnittlig glass rødvin inneholder omtrent 10 ganger mindre resveratrol.

  Les også: Vinen som renser årene dine

  Etterlyser mer forskning

  Etter 24 timer hadde 20 mikromol med rødvinsstoffet ble antallet levedyktige, infiserte celler redusert til 80 prosent i svulstvevet. Etter 48 timer hadde andelen synket ytterligere, til 60 prosent.

  Med 40 mikromol resveratrol var kun 60 prosent av de infiserte cellene levedyktige etter ett døgn, og 42 prosent etter to døgn.

  Forskerne understreker at flere studier må til for å kartlegge den eksakte prosessen og effekten av kjemikaliet.

  Les også: Vin for hjertets skyld

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer