Kjemper mot mystisk sykdom

Angriper Renates (30) hud og indre organer.

Renates hender bærer tydelig preg av sykdommen.  Foto: Privat
Renates hender bærer tydelig preg av sykdommen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sklerodermi er en snikende revmatisk sykdom, som utvikler seg langsomt. Den rammer små blodkar og bindevev, som gjerne gir seg utslag i stram, hard og skinnende hud. Kvinner i alderen 30-60 år blir ofest rammet. Hos noen angripes bare huden, men i mange tilfeller blir også indre organer angrepet.

Les også: Ti medisinske mysterier

Renate Eiksund (30) fra Finnmark er bosatt i Os i Hordaland. Hun er gift, og har en datter på to og en sønn på sju år.

I mars i fjor merket hun at det var noe som ikke stemte, og oppsøkte fastlegen sin. Fastlegen tok så kontakt med Haukeland, og etter to dager ble hun innlagt ved sykehuset.

Nedsatt lungekapasitet

- Det hele startet med at jeg begynte å få vondt i armene og i fingrene, og jeg kjente at huden strammet seg. Først trodde jeg at det kunne være relatert til mitt siste svangerskap, men jeg fikk det ikke helt til å stemme, sier hun til DinSide Helse.

Diagnosen ble stilt ganske raskt. Eiksund fikk vite at hun hadde utviklet systemisk sklerodermi, altså varianten som også angriper indre organer.

Veien fra tilværelsen som yrkesaktiv småbarnsmor, til tilværelsen som arbeidsufør og smertepasient har vært tøff, men hun prøver å komme seg gjennom dagene så godt hun kan. - Det er slitsomt, men jeg får heldigvis god oppfølging, og har fått en del hjelpemidler til hjemmet. Og jeg kan heldigvis fremdeles kjøre bil, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer