Prisøkning for husholdningene

Kjempesmell: 10 000 ekstra i måneden

Inkassoselskap har regnet på de samlede utgiftsøkningene på lån, mat, drivstoff og strøm for enslige og familier. Mange kan få heftige utslag - hver måned.

MATSMART: Velger du helst ferdigskivet, -hakket, -revet, -kokt eller -pisket? Det koster å ikke gjøre jobben selv! Video: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Boliglånsrenta skal opp, bensinprisen kan bli dobbelt så høy og matprisene stiger kraftig - noe som kommer på toppen av de rekordhøye strømprisene vi allerede har blitt vant med.

Norske husholdninger risikerer at de totale utgiftene blir rundt 35 prosent høyere i måneden.

Dette kommer fram i kvartalsrapporten «Credit Quarterly» fra inkassoselskapet Fair, hvor selskapet har samlet opp forventningene til prisøkning innenfor de forskjellige utgiftspostene, og summert dette sammen med utgangspunkt i enslige og familier.

Enslige: 6000 kroner ekstra i måneden

For en enslig person med tre millioner kroner i boliglån og 600 000 kroner i brutto årsinntekt, vil de månedlige kostnadene øke med rundt 4939 kroner for lån, mat og én full bensintank, ifølge Fairs beregninger.

I tillegg har vedkommende trolig fått én tusenlapp mer i økte strømutgifter i måneden.

Så, totalt må en eneboer regne med en totaløkning i utgifter på nærmere 6000 kroner i måneden - tilsvarende en økning på rundt 35 prosent.

FULL TANK: Sjeføkonom Kari Due-Andresen tror drivstoffprisene vil fortsette å stige i tiden som kommer. Video: Børsen/Dagbladet Vis mer

Paret: 9000 kroner ekstra i måneden

Legger vi til én person i husholdningen, slik at vi har et samboerpar i alderen 20 til 30 år, har de gjerne et boliglån på fem millioner kroner.

Sammen med økning i månedlige utgifter til bensin, mat og strøm, har Fair kommet fram til at det unge paret risikerer å få øke månedlige utgifter på nesten 9000 kroner - det vil si opp 30 prosent.

Barnefamilien: 10 000 kroner ekstra i måneden

Stiger boliglånsrenta fra to til fire prosent, bensinprisen dobles og matvareprisene øker med 20 prosent, kan en familie på fire med tre millioner kroner i lån, få økte månedlige kostnader på om lag 7653 kroner.

De rekordhøye strømprisene presser totaløkningen opp mot 10 000 kroner for en gjennomsnittlig barnefamilie. Det tilsvarer en økning i månedsutgiftene på rundt 30 prosent.

I dette regneeksempelet har Fair forutsatt at familien har en samlet årlig bruttoinntekt på 1,2 millioner kroner og fyller full bensintank to ganger i måneden.

Merk at utregningene ikke er «skrevet i stein» - dersom prisutviklingen endrer seg annerledes enn lagt til grunn, vil totalutgiftene naturligvis også endres.

Heldigvis har mange spart

For Fair er det viktig å understreke at tallene deres viser at husholdningene foreløpig greier seg bra. Høye strømpriser har foreløpig ikke ført til noen eksplosjon i mislighold, selv om sakene til inkasso fra strømselskapene stadig blir flere og større.

Dette støttes av tallene til inkassoselskapet Intrum (tidligere Lindorff):

– I februar var det 40 prosent flere inkassosaker tilknyttet strøm, sammenlignet med februar i fjor. Økningen i inkassosaker er imidlertid betydelig mindre enn hva den historiske sammenhengen mellom strømpriser og inkassosaker skulle tilsi, sa gjeldsøkonom Morten Trasti nylig til DinSide.

Intrum tror det er flere grunner til at husholdningene klarer å håndtere unormalt høye strømregninger, blant annet økt sparing under pandemien, et sterkt arbeidsmarked med lav ledighet og mange stillingsutlysninger, samt strømstøtten fra regjeringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer