Garanti og reklamasjon

- Kjenner ikke klagereglene

Vet ikke at de kan få reparert ting gratis.

BETALER FOR NOE SOM SKULLE VÆRT GRATIS: Mange kjenner ikke reklamasjonsreglene og betaler for reparasjoner som skulle vært gratis, ifølge Forbrukerrådet. Kvinner og unge kjenner minst til sine rettigheter. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
BETALER FOR NOE SOM SKULLE VÆRT GRATIS: Mange kjenner ikke reklamasjonsreglene og betaler for reparasjoner som skulle vært gratis, ifølge Forbrukerrådet. Kvinner og unge kjenner minst til sine rettigheter. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Forbrukerrådet har undersøkt om nordmenn kjenner til forskjellen mellom garanti og reklamasjon, og resultatet er nedslående:

Halvparten av oss er usikre på hva vi har krav på når ting ikke funker.

- Det er dårlig nytt for lommebok og miljø, ifølge Forbrukerrådet.

Det er ungdom og kvinner som kjenner minst til sine rettigheter.

- Mange taper penger

- At mange ikke vet hvilke klagemuligheter de har når de handler produkter som mobiltelefoner og annet med fem års reklamasjonstid, betyr at mange taper penger. I tillegg gjør det at mange kaster produktene hvis de går i stykker i stedet for å få dem reparert gratis, sier Pia Cecilie Høst, som leder forbrukerdialog hos Forbrukerrådet.

Rettighetsforvirringen gir også unødvendige konflikter som lett kunne vært unngått.

– Hvis man kjenner reglene for reklamasjon ved kjøp fra næringsdrivende og bruker kontrakt ved kjøp hos andre privatpersoner, særlig ved kjøp av dyre ting som bruktbiler, slipper man mange konflikter, sier Høst.

Garanti og reklamasjon: Dette er forskjellen

Garanti: En garanti skal gi deg bedre rettigheter enn det du allerede har etter forbrukerkjøpsloven. Det vil si at den skal dekke flere ting eller ha lengre varighet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer