Kjøleskapet avslører farlig fett

Tenker du på at salamipølsen blir hard og stiv i kjøleskapet?

Umettet fett hardner i kjøleskapet og er ikke bra for hjertet ditt. Foto: Colourbox
Umettet fett hardner i kjøleskapet og er ikke bra for hjertet ditt. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste har fått med seg at det finnes sunt fett og usunt fett. Men vi går jo ikke rundt med lange lister over nei-mat og ja-mat. Så bruk kjøleskapet til å teste hva som er bra for deg eller ikke.

- Jeg pleier å si til folk at dersom produktet blir hardt i kjøleskapet er det ikke bra for deg, sier sykepleier Arnt-Helge Dalelv i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke til DinSide Helse.

- Det betyr meierismør, fete oster, sjokolade og kjøttprodukter med høyt fettinnhold bør du styre unna dersom du er opptatt av å ta vare på hjertet ditt, sier han.

Sjekk kolesterolet

Dalelv driver oppsøkende virksomhet i LHL og mener det er store mangler i folks kunnskap om kolesterol, diabetes og hjertesunn mat.

- Er du over 40 år bør du måle kolesterolet hvert annet eller tredje år. Vi opplever at folk flest er litt sløve på disse tingene før de eventuelt får problemer, men da er det for sent å forebygge. Mange kunne unngått tung medisinering om de hadde reagert tidligere, sier han.

Ernæringsfysiolog Linda Granlund i Mills deler Daleivs syn på fett.

- Et hjertevennlig kosthold er nøkkelen til både forebygging og behandling av høyt kolesterol. Dette betyr et kosthold som er rikt på frukt og grønnsaker, grove kornsorter og mye fisk. Bytt ut fete meieriprodukter som inneholder mye av det umettede med magrere produkter, råder hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer