Kjønn avgjør pengespørsmål

Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt mener at kvinner og menn tar like mye ansvar for familieøkonomien. Er det sånn?

Nye undersøkelser viser at det fortsatt er menn som tar hovedansvar for familieøkonomien. - Tull, mener barne- og likestillingsministeren. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Nye undersøkelser viser at det fortsatt er menn som tar hovedansvar for familieøkonomien. - Tull, mener barne- og likestillingsministeren. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Begge kjønn tar ansvar for familieøkonomien, sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt til Aftenposten i dag.

Uttalelsen kommer som svar på en undersøkelse utført av DNB Nor som viser at menn og kvinner fortsatt handler svært ulikt når det gjelder økonomi. For eksempel svarer 45 prosent av kvinnene i undersøkelsen at de tror de vil klare seg "litt eller meget dårlig" ved et samlivsbrudd. Bare 28 prosent av mennene svarer det samme, ifølge Aftenposten.

Gifte kvinner spør heller pappa om penger.

Undersøkelsen viser også at bare 9 prosent av kvinnene og 3 prosent av mennene mener at det er kvinnen alene som tar avgjørelser om forsikring.

Huitfeldt tror på sin side at undersøkelsen til DNB Nor bare fremkaller myten om "den sårbare og svake kvinnen".

Mye kan bli bedre

Men hva er den egentlige myten? DinSide har skrevet mye om kvinners penger og økonomi. Fordi redaksjonen opplevde at kvinner i mye mindre grad enn mennene tar ansvar for egen økonomi, lanserte DinSide i fjor en egen seksjon for saker om kvinner og penger.

At kvinner vet mindre om sin egen økonomiske situasjon enn mennene, blir stadig bekreftet av nye undersøkelser. Mens kvinnene er flinkere til å ta ansvar for den daglige økonomiske driften av hjemmet, holder de seg unna de store avgjørelsene. Kvinner skyr boliglånet.

Noen kvinner har blitt økonomiske tapere som følge av bevisste valg, andre fordi de ikke vet bedre. Uansett er en tilværelse som hjemmefrue ikke økonomisk lønnsomt.

Kvinner taper på mange plan, blant annet ligger kvinner i snitt fem år bak menn når det kommer til tilbakebetaling av studielånet.

Selv om vi i Norge i teorien skal ha lik lønn for likt arbeid, tjener kvinner mindre enn menn. En av årsakene er at kvinner ikke er tøffe nok i lønnsoppgjøret.

Men i noen tilfeller kan ikke kvinnene klandres direkte. Gammeldagse regler og diskriminerende lovverk må også ta noe av skylden. For eksempel kommer fortsatt norske kvinner dårligere ut av skilsmisser fordi ekteskapsloven fordeler skjevt.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer