Kjønnsidentitet og seksuell orientering

Sexologen svarer: Sexolog og Dr. Med. Esben Esther Pirelli Benestad svarer på spørsmål. om transseksualitet hos kvinner. Kan man være en mann fanget i en kvinnekropp og allikevel tenne seksuelt på menn?

Publisert
Sist oppdatert

Kjønnsidentitet og seksuell orientering

Sexologen svarer: Sexolog og Dr. Med. Esben Esther Pirelli Benestad svarer på spørsmål. Idag: om transseksualitet hos kvinner. Kan man være en mann fanget i en kvinnekropp og allikevel tenne seksuelt på menn?

Kjære Esben Esther.
Jeg en en person som føler meg som en mann fanget i en kvinnekropp. Det som likevel forvirrer meg er at jeg først og fremst tiltrekkes av menn. En venn som er veldig åpen og mener han vet endel om transseksuelle sier at det er vanlig at transemenn (han kaller meg en transemann) tenner på kvinner, at de er hetero altså. Kan du si noe nærmere om dette? Er det slik at jeg ikke kan være transseksuell dersom jeg tenner på (andre) menn?
Hilsen Mons

Kjære Mons.
En engelsk, åpen transemann som heter Stephen Whittle, har laget en undersøkelse som omfatter 750 engelske transemenn. Av disse var det 32% - altså 1/3 - som oppfattet seg som homoseksuelle menn, slik jeg forstår det ville være naturlig for deg. Litt under halvparten - 43% - oppfattet seg som heteroseksuelle, mens 24% svarte at de var biseksuelle. Bare én prosent mente seg aseksuell, altså uten interesse for parseksualitet i alle fall. Alderen til de som ble spurt var fra 18-84 år, og alle var medlemmer av foreninger for transseksuelle.

Det er en vanlig misforståelse å tro at det er sammenheng mellom hvilke(t ) kjønn en opplever å være og hvilke(t) kjønn en tiltrekkes av. Undersøkelser fra mange land inklusive Norge, foruten masse erfaringer fra møter med både transemenn og transekvinner bekrefter det samme som Whittle fant i England.

Hvilket eller hvilke kjønn vi opplever å være inni oss kalles kjønnsidentitet, mens hvilket eller hvilke kjønn vi kan tenne seksuelt på eller bli forelsket i , kalles seksuell orientering. Din venn har elles helt rett i at transseksuelle som i utgangspunktet har kvinnekropp ofte kalles transeksuelle menn eller bare transemenn. At du har en venn som er såpass orientert er virkelig til å rope hurra for. Svært mange transer opplever at folk de møter både innenfor og utenfor helsevesenet vet lite elller ingenting om transefeneomener generelt og transseksualitet spesielt. Blant dem som mener å vite noe, er det dessuten slik at en rekke bærer på misforståelser av samme type som den din venn har.

Hilsen Esben Esther

Mer om transseksuelle i Norge finner du på:

Landsforeningen For Transsexuelle - LFTS

mozon.no, 16.01.02

Les også disse sakene fra vårt arkiv:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer