Kjønnssorterer barn

Ved hjelp av en ny teknikk kan man kjønnssortere sædceller og dermed bestemme barnets kjønn før befruktningen i prøverørsskåla. Dette kan bli en ny metode for dem som vil unngå kjønnsbundet arvelig sykdom hos sine barn, eller som vil "balansere" sine familier.

Publisert

Kjønnssorterer barn

Ved hjelp av en ny teknikk kan man kjønnssortere sædceller og dermed bestemme barnets kjønn før befruktningen i prøverørsskåla. Dette kan bli en ny metode for dem som vil unngå kjønnsbundet arvelig sykdom hos sine barn, eller som vil balansere sine familier.

En helt ny teknikk er utviklet for kjønnssortering av sædceller i forbindelse med prøverørsbefruktning. Metoden er nå under utprøving, foreløpige resultater viser at sorteringen skjer med 90 prosent sikkerhet. Det innebærer at man i stedet for normalt 50 prosent sjanse for å få ei jente, kan øke sjansen til 90 prosent.

Noen arvelige sykdommer er kjønnsbundet, i de fleste tilfeller rammer slike sykdommer gutter, for eksempel blødersykdom og Duchennes muskeldystrofi. Familien ønsker seg jenter fordi man vet at de vil være friske. Man tenker seg at foreldre med slik sykdom i familien kan satse på å få barn via prøverørsmetoden, såkalt in vitro fertilisering eller IVF. Sædcellene kan nå sorteres, og man kan velge ut jente-sædceller før befruktningen skjer. På den måten slipper man å ta fostervannsprøve eller morkakeprøve og eventuelt abort noen måneder ut i svangerskapet, noe som særlig kan være aktuelt ved enkelte alvorlige, arvelige sykdommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer