- Kjønnssykdom er macho

Unge menn ser på det som et tegn på mannlighet, ifølge ny studie.

En ny undersøkelse gjort i Sverige viser at endel menn synes kjønnsykdommer er et tegn på mannlighet. Foto: BENELUXPIX/MAXPPP
En ny undersøkelse gjort i Sverige viser at endel menn synes kjønnsykdommer er et tegn på mannlighet. Foto: BENELUXPIX/MAXPPP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Jeg har fått klamydia», sier kompisen din.

Hvordan reagerer du? «Uff, da!» - eller «Wow!»?

SMS-diagnose:Ville du sendt dette bildet til legen din?

Ifølge en ny svensk studie ved universitetet i Skövde, ser det ut til at mange unge menn tenker det siste, melder DagensLedare.se.

Å få en seksuelt overførbar infeksjon blir nemlig sett på som et tegn på mannlighet.

Ikke ligg med disse - uten kondom

Påvirker selvbildet

I sin doktorgradsavhandling valgte Kina Hammerlund å se nærmere på unge menn og kvinners erfaringer med seksuelt overførbare infeksjoner.

Resultatene viser at det å bli rammet av en slik infeksjon påvirker selvbildet. Mange har vanskelig for å koble sin egen livsstil med det faktum at de har fått en kjønnssykdom, noe som tvinger dem til å konfrontere fordommene sine.

Stem her!

Hva synes du? Er kjønnssykdom macho? (Avsluttet)
Nei, absolutt ikke!(94%) 1193
Ja, er det ikke det?(4%) 47
Usikker(2%) 24
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Enkelte ungdommer går inn i en modningsprosess, hvor de trekker konklusjoner og blir forsiktigere. Andre heller mot et resonnement som bygger på at de har hatt «uflaks».

Her er den billigste prevensjonen

Stolt over kjønnssykdom

Men i tillegg finnes det en gruppe unge menn som klarer å forvandle en kjønnssykdom til et tegn på mannlighet.

Med hjelp fra kompiser, som klapper dem på skulderen og kommer med kommentarer om at vedkommende er en suksess blant damene, kan unge menn ende opp med å se på infeksjonen som noe å være stolt over – og ikke som et alvorlig helseproblem.

Pene menn dropper kondom

- Skuffet over egne funn

- Det er ingen jenter som gjør dette. Jenter skal visstnok fremdeles erverve seg seksuell erfaring i skjul, sier Hammarlund, ifølge The Local.

Unge menn derimot, forsøker åpent å skaffe seg mye seksuell lærdom så raskt som mulig – i frykt for å virke uerfarne.

- På sett og vis er jeg litt skuffet over det jeg har kommet fram til. Til tross for alt snakket om likestilling virker det som om dagens ungdommer sliter med de samme fordommene og stereotype kjønnsrollene som jeg selv gjorde da jeg var ung på 70-tallet, sier Hammerlund til DagensLedare.se.

De vanligste kjønnssykdommene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer