Matpriser

Kjøp den nå!

Dette er lurt å slå til på.

SJEKK PRISEN: Prisen på edamerost er nesten halvert på under en måned. Foto: Elisabeth Dalseg
SJEKK PRISEN: Prisen på edamerost er nesten halvert på under en måned. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hei, hå, nå er det julepriskrig igjen! Gode nyheter for lommeboka. Nå selges enkelte varer med tap. Dårlig nytt for dagligvarebutikkene, men gode nyheter for deg og din lommebok, om du handler smart.

- Spis opp den maten du faktisk kjøper, var et av rådene forbrukerøkonom Lene Drange hadde da vi ba om hjelp til å manøvrere blant alle juletilbudene.

Dette gjelder spesielt varer med kort holdbarhet, som ikke egner seg for frysing eller lagring.

Blir maten dårlig i skapet, og du må kaste halvparten, da blir kiloprisen dobbelt så høy.

Men noen varer blir bedre av å ligge litt, for eksempel ost.

Da DinSide sjekket priser 15. november, var prisen på en edamerost 139 kroner. En ukes tid seinere var priskrigen såvidt i gang. Mens vi var ute og sjekket prisen på edamerost falt den med en krone, så en krone til, og dagen etter var den nede i 135 kroner i lavprisbutikkene.

Nå er den nede i 71,90 kroner.

Den har altså halvert seg i pris på en knapp måned.

Vellagret ost koster mer, så her kan du faktisk øke verdien på produktet. Til sammenlikning koster en vellagret edamerost nå i overkant av 100 kroner. Den har allerede ligget i minst ett år, men kan ifølge produsent Tine ligge i minst seks år.

Kjøper du vanlig edamer nå og lar den ligge i kjøleskapet, har du altså en vellagret edamer til neste jul.

Slik lagrer du ost

May-Liss Røsberg Heggland, produktutvikler i Tine, har tidligere delt sine beste tips for hvordan du lagrer ost med Dagbladets lesere:

Osten bør være pakket i sin originale emballasje; enten vakuumpakket eller forseglet med voks.

BRUNOST: Det er alltid kjipt når brunosten har blitt så tynn at den bare smuldrer opp når man vil ha seg en osteskive. Men ikke kast restene, finn heller fram en kjevle! Video: Embla Hjort-Larsen / Håvard Bjørnerem. Vis mer

- Det er viktig at emballasjen er tett, så se godt etter små hull og rifter, sier Røsberg Heggland.

Osten bør oppbevares kaldt, og i jevn temperatur. Bruk et kjøleskap, eller en kjeller eller bod som holder jevn temperatur, opp til 13-14 grader.

Pakk den om!

Flere av redaksjonens osteentusiaster har i år tatt hull på en edamer som har fått ligge et par år i kjøleskapet, etter tips fra blant annet Arne Brimi.

Det er imidlertid én liten forskjell på den edameren du får i alle norske butikker, og den nederlandske: innpakningen. I Nederland får du edamer som er ferdig vokset, som gjør at osten egner seg spesielt godt til lagring.

God vakuuminnpakning skal også fungere bra, men vår erfaring er at emballasjen ikke er like fast som den som for eksempel er rundt Norvegia-blokkene.

Osten hadde dannet en tykkere skorpe enn vanlig, og den var overraskende svett og fuktig. Likevel: Et par drag med ostehøvelen rundt kulen, og det vi ble sittende igjen med, er nesten ikke til å tro.

Vår vellagrede edamer, tre år på overtid, var nærmere parmesan enn edamer i konsistens. Det er fortsatt mulig å skjære med høvel, men den smuldrer opp, og er omtrent like fast i fisken som en vellagret parmesan. Den hadde også krystallisert seg.

Dette er ost som egner seg på ostefat, mer enn å ha på skiva.

Planen er også klar for årets oster som legges til lagring: Den skal pakkes ut, deles opp, og vakuumpakkes på nytt, før den legges til modning i kjøleskapet.

For langtidslagring og modning er det viktig at det blir ordentlig vakuum. Til for eksempel sous-vide-matlaging eller nedfrysing av matvarer, kan vi anbefale dette trikset:

Har du ikke vakuummaskin tilgjengelig? Ingen problem - du kan likevel vakuumpakke maten med dette smarte trikset! Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Vis mer