Kjøp gull nå!

Mandag nådde gullprisen den høyeste noteringen siden 1988. Analytikere tror ikke at vi har sett toppen ennå.

Gullbarre. Bilde: Danmarks Nationalbank.
Gullbarre. Bilde: Danmarks Nationalbank. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gull har ikke vært så dyrt som det er nå - på 18 år.

Grunnen skal blant annet være at investorer kjøper gull, fordi de bekymrer seg for høyere inflasjon.

God investering

Mandag ble gull omsatt på New York-børsen til 475,60 dollar per ounce. (En troy ounce tilsvarer 31,1 gram, red. anm.) Tidligere på dagen hadde gullprisen vært to dollar høyere.

For knapp en måned siden, den 16. september, kostet gull 458 dollar per ounce.

Gull

Ser du på gull som en investeringsmulighet? (Avsluttet)
Ja(72%) 694
Nei(17%) 159
Ikke peiling(11%) 108
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Med andre ord: Du kunne ha tjent gode penger på å ha investert i noen gullbarrer for en måned siden! Hadde du hatt en hel gullbarre (som vanligvis veier 12,5 kilo = 402 troy ounce), kunne du altså tjent 7.075 dollar, eller nesten 46.000 kroner den siste måneden.

(For å komplisere det litt: Det er moms på omsetning av gullbarrer, men ikke på gullmynter.)

Investorer regner, ifølge Dagens Industri, med at gullprisen gjerne kan nærme seg 480 dollar per ounce den nærmeste tiden.

Historisk sett toppet gullprisen med 870 dollar per ounce (i 1980), og nådde bunnen i 1999 med 254 dollar per ounce.

Har tro på gull

Spørsmålet for gullhungrige nordmenn er selvsagt: Kommer prisen til å øke mer - er dette en bra investeringsmulighet?

DinSide Økonomi forsøkte å kontakte de to største bankene i Norge, DnBNOR og Nordea. Overraskende viste det seg at ingen av disse følger gullprisen, og det var derfor ikke mulig å få en kommentar fra dem.

Vi stilte derfor spørsmålet til en av de største bankene i Danmark, Jyske Bank, som har en egen analytiker på råvarepriser.

- På lang sikt har vi en positiv tro på gullprisen - vi tror at den har et potensiale videre opp, selv om prisen har økt de siste årene, sier råvareanalytiker i Jyske Bank, Jacob Vinding Jensen.

Kan bli 550 dollar

Hvor høy tror dere at gullprisen kan bli?

- Vi har en forventning rundt 500-550 dollar per ounce. En pris like høy som tidlig på 80-tallet har vi imidlertid ingen tro på. For at gullprisen skulle bli så høy, måtte det komme en verdensomspennende krise, og dollaren måtte ha falt dramatisk, forklarer Vinding Jensen.

Ifølge råvareanalytikeren er det vanligvis et sterkt forhold mellom dollaren og gullprisen - på den måten at en høy dollarpris gir lav gullpris, og omvendt.

- I det siste har vi sett både styrkelse i dollarpris, og i gullpris, og det er altså litt atypisk. Men grunnen til dette er nok at det har vært noen spekulative interesser i markedet. På sikt tror vi på lavere dollarkurs, som altså vil gi høyere gullpris, avslutter vår mann i Jyske Bank.

Kilde, første del av artikkelen: Dagens Industri (di.se)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer