Kjøp julegavene i Sverige

Det er ikke bare ribbe og tobakk som er billig i vårt naboland. Du finner også lave priser på alt fra barneutstyr til leker og spill. Ifølge tollvesenet kan du også kjøpe slike varer toll og avgiftsfritt for opptil 5000 kroner.

Publisert

Forbrukerrapporten har nylig foretatt en prisundersøkelse hos våre svenske venner og funnet ut at prisene på barneutstyr og leketøy ligger rundt 20 prosent lavere enn i Norge.

Hvor mye kan du kjøpe for

- Varer produsert i EU-land kan innføres til Norge uten toll, uansett verdi. Men overstiger verdien de tillatte 5000 kronene, må det betales moms av varen, forklarer Berit Aas, rådgiver i Toll- og avgiftsdirektoratet.

Tollvesenet tar stikkprøver ved grenseovergangene, men de er mest opptatt av at folk ikke kjøper tobakk og sprit for mer enn 5000 kroner. Det er imidlertid sjelden at vi tar privatpersoner for slik smugling, sier Terje Berg tollinspektør ved Svinesund. Han råder folk til ikke å smugle dyre kapitalvarer som tv og kjøleskap inn i Norge, ettersom man kan risikere å tape hele investeringen dersom du blir tatt.

Billig barneutstyr

Barneutstyr er ifølge Forbrukerrapporten betydelig billigere i Sverige enn i Norge.

- Spesielt de lave prisene på barnevogner tiltrekker nordmenn, forteller Marita Berglund, deleier av den svenske butikken Happyland Baby Shop. - Noen nordmenn kjøper også bilbarneseter her, ikke bare fordi de sparer penger, men også fordi Sverige har strengere regler for godkjenning av barneseter. En rask prissammenlikning avslører at det er virkelig penger å spare. En Alumina kombivogn fra Brio koster i Sverige 3660 norske kroner. Hos en forhandler i Oslo fant forbrukerrapporten den samme til 4800 kroner, eller 1140 kroner dyrere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.