Kjøp tjenester for 4.000 kroner skattefritt

Frister det med rent hus og ren samvittighet før jul?

Lei en student: Kjenner du en student eller andre som trenger litt ekstra penger til jul. Da kan du kjøpe tjenester av dem for opptil 4.000 kroner. Foto: Colourbox
Lei en student: Kjenner du en student eller andre som trenger litt ekstra penger til jul. Da kan du kjøpe tjenester av dem for opptil 4.000 kroner. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå kan du benytte anledningen til å få huset vasket "svart" med ren samvittighet. Det høres kanskje utrolig ut, men det stopper ikke en gang der. Faktisk kan du kjøpe en rekke private tjenester uten at den som utfører jobben er pliktig til å betale moms.

Reglene er slik at du kan betale opptil 4.000 kroner i året til en privatperson som hjelper til i huset, i hagen, med bilen eller på hytta. Dermed kan du sove godt om natten, og samtidig spare noen kroner på arbeidet som er utført.

Tips: Slik vasker du vinduene i minusgrader

Fire enkle krav

For at du skal kunne betale opptil 4.000 kroner skattefritt, må du tilfredsstille følgende krav fra skattemyndighetene:

1) Arbeidet skjer i hjemmet, på bilen eller hytta.
2) Du betaler som privatperson, utgiften føres ikke på et firma.
3) Du avtaler direkte med den som jobber for deg.
4) Den som jobber for deg har ikke firma i samme bransje.

Samtlige krav må være oppfylt, for at tjenesten skal kunne leveres skattefritt.

For arbeid som ikke er knyttet til hjemmet, bilen eller hytta kan man kjøpe tjenester skattefritt inntil 1.000 kroner i året. Du kan for eksempel leie noen til å kjøpe inn julegavene for deg, hvis du vil unngå det stresset før jul.

Les også: Unngå denne skattetabben

Oppgjørsblankett

Når du kjøper private tjenester som oppfyller disse kravene, kan du likevel ikke bare gi penger i hånda. Et lite stykke papirarbeid må gjøres for å ha det formelle på plass. Du er nemlig pålagt å fylle ut en oppgjørsblankett, som du skal gi til arbeidstakeren.

Kjenner du noen som kan slå inn en spiker eller ti mot en liten kompensasjon, så er det muligheter for å gjøre også det skattefritt. Foto: Colourbox.com
Kjenner du noen som kan slå inn en spiker eller ti mot en liten kompensasjon, så er det muligheter for å gjøre også det skattefritt. Foto: Colourbox.com Vis mer


Du slipper å sende inn blanketten til skatteoppkreveren, men du må ta vare på din del av blanketten. Dersom du likevel ønsker å rapportere til skattemyndighetene, kan du sende blanketten elektronisk, via Altinn.

Jif skryter av at du kan vaske huset på 30 minutter. Tror du vi klarte det?

Del opp betalingen

Skal en nevenyttig venn hjelpe deg med et litt større prosjekt, råder Skattebetalerforeningen at du tar både 2012 og 2013 i bruk. Leier du eksempelvis en privatperson til mindre arbeider på hytta er det lurt at arbeidet settes i gang i år. Dermed kan du betale 4.000 kroner før nyttår og 4.000 kroner i 2013.

Så spørs det selvsagt hvor mye du får gjort for det beløpet.

Flere ferske saker fra DinSide Økonomi finner du her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer