Kjøp trygt med vennene dine

ABC: Spare penger på å kjøpe bolig med venner? Hold tunga rett i munnen og følg DinSides kontraktråd.

Vennesameie, det nye samboerskapet? Foto: Per Ervland
Vennesameie, det nye samboerskapet? Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For tre år siden ville Vilde Schanke Sundet, stipendiat ved Universitetet i Oslo, inn på boligmarkedet sammen med kjæresten.

- Vi ville ha en leilighet med stort kjøkken. Men vi ble utkonkurrert på pris. Min kjærestes venn var i samme situasjon. Dermed kjøpte vi tre en fireromsleilighet på Sant Hans-haugen i Oslo, forteller Vilde Sundet.

Med en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på bolig på 23.000 kroner (kilde: Norges Eiendomsmeglerforbund), vil mange unge ha vansker med å komme inn på boligmarkedet. Og det er dyrt å leie bolig. Dermed er det mange som har kommet opp med den lysende ideen om å slå seg sammen med kompisene for å kjøpe bolig. Eller kanskje ideen ikker er så lysende likevel?

Ikke dyr og barn

De tre ble enige om fordeling av lån og eierandeler:

- Vi skrev en utvidet samboerkontrakt. Vi skrev under hvem som eide hver. Alle eide lånet og leiligheten, men i forskjellig deler. Vi, samboerparet har 30 prosent hver, mens tredjemann har 40 prosent. Deretter fastsatte vi at slitasjeutgifter og husleie skulle deles i tre. Hva den enkelte tok med inn i leiligheten av store ting ble også notert. Vi bestemte oss også for at kontrakten skulle løpe i tre år og at det kun en betydelig forandring måtte til for å gå ut av den. Det kunne være at vi ble uvenner eller fikk jobb et annet sted i landet, eller at noen fikk barn. Vi ville heller ikke ha dyr.

Kontraktsfestingen ordnet de tre sammen.

- Vi rådførte oss med en venn som er advokat og fant deretter en kontrakt på Internett.

Etter tre års samboerskap med to personer er Sundet fornøyd.

- Jeg vil anbefale andre å gjøre det samme. Men det var også lett for oss fordi vi var i samme livsfase. Alle var mye på farten og var gode venner. Vi var også veldige bevisste at vi ikke skulle krangle.

Sameieloven

Agnes Bergo, siviløkonom og innehaver av rådgivningstjenesten Pengedoktoren. Foto: Per Ervland
Agnes Bergo, siviløkonom og innehaver av rådgivningstjenesten Pengedoktoren. Foto: Per Ervland Vis mer


Den økonomiske rågiveren er ikke like begeistret:

- Å kjøpe bolig er et stort økonomisk løft, og det er viktige å ha papirene i orden, sier Agnes Bergo, siviløkonom og innehaver av rådgivningstjenesten Pengedoktoren til DinSide.

Sameieloven regulerer forhold mellom personer som eier en leilighet i felleskap. Den er klar: Alle eier sin andel av sameieobjektet og full medbestemmelsesrett. Ingen i sameiet kan fatte en avgjørelse uten konsensus. Videre sier sameieloven at man skal betale utgifter tilsvarende sin andel i objektet.

- Jeg anbefaler potensielle sameiere å lese sameieloven. Den er kort og klar, og gir greie retningslinjer.

Det er mulig å lage avtaler som aviker fra sameieloven, men dette fraråder Bergo.

- Loven har presedens fremfor avtaler, sier Bergo.

Utover at sameieloven krever at hver av partene bidrar til å vedlikeholde sameiebobjektet, er den ikke like egnet til å bruke i den daglige drift.

- Loven sier lite om bruk, vedlikehold og deling av utgifter. Derfor vil jeg anbefale at sameierne lager en avtale om bruk, vedlikehold, arbeidsinnsats og deling av utgifter.

Folk er forskjellige

- Du og vennen som du kjøper bolig med kan være verdens beste venner og alt er vel det første halve året. Det andre året finner du ut at personen du trodde du kjente er et nattmenneske som liker å feste hver eneste helg. Du derimot, vil gjerne studere til eksamen. Likeledes vet noen ikke hva rengjøring er, og andre vil det skal være så rent at man kan spise av gulvet. Da kan det være greit å ha ordensregler.

Også utgiftsnøkler til fordeling av utgifter er viktig.

- Jeg foreslår at man deler utgiftene i to: Vanlige vedlikeholdsutgifter kan deles likt mellom partene. Påkostning, det vil si utgifter som bidrar til å standarhevning, deles i henhold til eierbrøk.

Men skal også anerkjenne verdien av hverandres innsats, mener Bergo.

- En bør anerkjenne at å pusseropp tar tid. Det tar tid å hente inn anbud og være til stede når det kommer håndverkere. En bør også anerkjenne at arbeid i boligen tar tid. Man bør avtalefeste at alle sameierne må bidra, enten med å utføre oppgaver, eller betale seg ut av dem.

Om det går galt

- Hvis det går galt: Da kan enhver sameier kreve sameiet oppløst. De andre medeierne kan ikke si nei, men de har forkjøpsrett til vedkommendes del. De må imidlertid løse ham ut til markedspris. Kan de øvrige sameierne ikke kjøpe vedkommende ut i forhold til hans eierbrøk, kan den som vil ut kreve sameiet oppløst og solgt på markedet. Så får man ta hverandre i hånden og si: Takk for efaringen, men dette gikk ikke.

Vil du anbefale sameie mellom venner?

- Jeg forstår at noen vil eie sammen slik boligprisene er i dag, men anbefaler det ikke. Jeg har ikke mange boligkjøpende venner blant mine klienter, men jeg har etter hvert vært borti mange søsken som eier hytte sammen. Man krangler om vedlikehold og utgifter. De samme menneskelige mekanismene som går igjen mellom søsken vil man finne hos venner som kjøper bolig sammen, sier Agnes Bergo.

Tre år gått

Det er nå tre år og noen dager siden Vilde Schanke Sundet flyttet inn i leilighet med stort kjøkken på Sankt Hans-haugen med to samboere. Kontrakten har løpt ut. Hva gjør de nå?

- Vi har gått inn i tenkeboksen, men jeg tror det er mulig at vi kjærestene kjøper ut tredjemann.

Vellykket vennesameie

 • Dersom egen sameieavtale ikke er skrevet, gjelder sameieloven. Den regulerer bruk, vedlikehold, utgifts- og inntektsdeling og oppheving av sameiet.
 • Det anbefales å skrive kontrakt som tar for seg fordeling av eierbrøk, daglig bruk, fordeling av alle typer utgifter, opphør og utflytting. Igjen anbefales ikke store avvik fra loven.
 • Utarbeid også et sett ordensregler som regulerer forhold som kan være viktig: renhold, adgang til å ha besøk og gjester boende over tid, dyrehold og lignende.
 • Kilder: Sameieloven, Pengedoktoren, Norges Eiendomsmeglerforbund

  RELATERTE ARTIKLER:

  Dobbel jobb for boligen

  Kjøp trygt med vennene dine


  BOLIGPRISER: Det er ikke innbilning hvis du synes du sliter hardt for boligen. Du må faktisk jobbe dobbelt så lenge for den som for tyve år siden. Likevel er det ikke synd på deg. Les hvorfor.

  Les mer

  Norges beste budsjettmodell?

  Kjøp trygt med vennene dine


  KALKIS: Få styr på økonomien din med DinSides budsjettkalkulator.

  Les mer

  Eie eller leie?

  Kjøp trygt med vennene dine


  KALKIS: Lønner det seg å eie eller leie? Regn ut hvor stort lån du kan betjene med vår eie eller leie-kalkulator.

  Les mer

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer