Svindel ved brukthandel

Kjøpe brukte julegaver? Pass på!

Gjenbruk er vel og bra, men om du planlegger å gi bort noen brukte julegaver i år, bør du være ekstra på vakt for å unngå svindel.

VÆR PÅ VAKT: Dyre vesker, klokker, konsertbilletter, mobiltelefoner og spillkonsoller er varer der du skal være spesielt på vakt for når du kjøper brukt, ifølge Sparebank 1 SR-banks sikkerhetssjef. Foto: NTB/Shutterstock
VÆR PÅ VAKT: Dyre vesker, klokker, konsertbilletter, mobiltelefoner og spillkonsoller er varer der du skal være spesielt på vakt for når du kjøper brukt, ifølge Sparebank 1 SR-banks sikkerhetssjef. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert: Lagt til kommentar fra Finn og rettet tall fra undersøkelse.

I en undersøkelse som nylig ble gjennomført av Norstat for Finn.no, kommer det fram at drøyt 70 prosent av oss er positive til å både gi bort og motta en brukt julegave i år.

- Det er utrolig positivt å se at brukt blir stadig mer akseptert, at folk blir mer bevisste på gjenbruk og at de bruker Finn og andre bruktmarkedsplasser til å handle julegaver. At hele én av tre også har gitt en brukt julegave, er jo helt fantastisk, sier Kathrine Opshaug Bakke, leder for Finn torget.

Brukt-svindel på topp tre

En undersøkelse Sparebank 1 har gjennomført viser at jo yngre du er, desto mer aktuelt er det å gi bort brukte gaver. Tallene deres viser at 40 prosent av de mellom 18 og 34 år sier at det er aktuelt å gi bort brukte julegaver dette året.

Denne trenden synes banken er kjempebra for både miljø og lommebok, men de har samtidig en advarsel:

- Svindel ved kjøp og salg er den tredje vanligste svindeltypen kundene melder fra om til oss. Phishing er den desidert største og mest økende formen for svindel, sier sikkerhetssjef Sverre Undseth Bakke i Sparebank 1 SR-Bank.

Likevel er det viktig å nevne at noen færre av SR-banks kunder melder at de har blitt utsatt for svindel i forbindelse med bruktsalg i år sammenlignet med i fjor - totalt er det rundt 70 kunder som har meldt fra til banken om dette de i siste to årene.

SVINDEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige. Foto: Shutterstock/NTB: Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Varene med svindelfare

Det er spesielt ved kjøp av dyre og lett omsettelige varer at det er mest svindel, ifølge sikkerhetssjefen.

- Dyre vesker, klokker, konsertbilletter, mobiltelefoner og spillkonsoller er varer du skal være spesielt på vakt for når du kjøper brukt, sier Undseth Bakke.

- De vanligste formene for svindel på markedsplasser som Finn.no, er at svindlerne overbeviser offer om å forskuddsbetale for varer som aldri blir sendt. Svindler legger da ut en salgsannonse eller svarer på en «ønskes kjøpt»-annonse, fortsetter han.

For godt til å være sant? Styr unna!

For å unngå svindel dersom du kjøper noen av årets julegaver brukt, kan du følge Sparebank 1 SR-banks regler:

Ved kjøp av dyre gjenstander, som designermerker, bør du be om kvittering for å sikre at varene er kjøpt på lovlig vis og ikke er tyvegods eller piratkopier.

Dersom noe virker for godt til å være sant, er det sannsynligvis svindel! Vær spesielt oppmerksom på dette ved kjøp og salg av lett omsettelig forbrukerelektronikk, som mobiltelefoner og PlayStation.

Rapportér svindlere

- De aller fleste Finn-handler går veldig fint, med fornøyde kjøpere og selgere, men dessverre er det hos oss som ellers i samfunnet; noen som ikke klarer å oppføre seg eller har uærlige hensikter, skriver Geir Petter Gjefsen, leder for forbrukertrygghetsavdelingen i Finn, i en e-post til DinSide.

- Derfor oppfordrer vi også brukerne våre om å si fra til oss dersom de opplever noe som er ufint eller mistenkelig, enten ved å rapportere selve annonsen via en egen knapp, i meldingsmodulen eller sende oss en e-post på sikkerhet@finn.no.

Han legger til:

- Ellers er det viktig å understreke at det er svært få som blir utsatt for svindel på Finn. Det legges ut over 200 000 annonser med brukte ting på hos oss hver eneste uke, og av alle de som kjøper og selger, er det kun et fåtall som sender oss klager eller rapporteringer om mistenkelig/ufin oppførsel eller forsøk på svindel.

Pass på personopplysningene dine

Sparebank 1 SR-bank er krystallklare på at du aldri må oppgi sensitive opplysninger, som passord, BankID eller kortinformasjon til fremmede.

Det er tilfeller der bankkunder har truffet en svindler på nettbaserte markedsplasser, og at samtalen flyttes ut av markedsplassen. Bankkunden blir til slutt blir lurt til å besøke en ekstern nettside og oppgi BankID.

Sjekk verifisering

Finn.no og andre markedsplasser har ordninger med «verifisert bruker». Dette er et effektivt sikkerhetstiltak.

Du bør sjekke om selgeren har verifisert seg, altså at markedsplassen har fått bekreftet identiteten til selgeren ved bruk av BankID. Da vil det være lettere å spore og håndtere svindel hvis det skjer.

UTPRESSINGSMAIL: Dette må du gjøre om du får svindelmailen. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Kjøper- og selgerfeller

Som kjøper bør du være varsom med å forskuddsbetale uten å se varen. Husk at utskrift eller skjermbilde som skal bekrefte at varen er sendt kan forfalskes.

Som selger bør du være varsom med å oversende varen uten å få betalt, og husk at utskrift eller skjermbilde som skal dokumentere overførte penger kan forfalskes.

Du kan som selger sende med postoppkrav for å sikre at du får pengene først før varen utleveres, men for kjøpere kan postoppkrav være en fare, fordi de ikke får vite hva de har betalt for før pakken åpnes.

Har dere mulighet, anbefales personlig oppmøte for å utveksle penger mot varen, slik at både kjøper og selger kan se at de får det som er avtalt.

Gjefsen hos Finn.no oppsummerer noen sikkerhetstips for deg som skal kjøpe noe brukt, og ber deg tenkte på følgende:

  • Om tilbudet er for godt til å være sant
  • Sjekk hvem du handler fra
  • Gjør undersøkelser rundt varen du er interessert i
  • Vær forsiktig med personlige opplysninger

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer