Kjøpefest ikke med kjøpekort

"Betal om fire måneder" er fristende. Men de fleste vet at renten på Multikort, Kjøpekort og Her&Nå-kort er høy. Folk finansierer derfor kjøpefesten med vanlige banklån i stedet.

- Bare 300 kroner måneden til Norge blir medlem av EU.
- Bare 300 kroner måneden til Norge blir medlem av EU. Vis mer
Publisert

Utlånene til publikum har vokst med 10,5 prosent fra slutten av mars 1997 til slutten av mars 1998, ifølge Norges Bank. Men veksten i utlån fra bankene og finansieringsselskapene var langt sterkere. Bankenes vekst var drøyt 17% mens finansieringsselskapene hadde en vekst på friske 24%.

Samtidig er det ingen vekst i sparingen, slik at husholdningenes netto opplåning øker.

Tre store

Du har sikkert sett annonser og plakater i møbelforretninger og steder det selges stereoanlegg og kjøleskap: "Kjøp idag, betal om fire måneder". Helt rentefri er ikke kreditten. Man betaler 200-300 kroner i "innmeldingsavgift" når man oppretter kreditten. I virkeligheten kan dette betraktes som forskuddsrente.

Om du låner 5000 kroner og virkelig betaler etter fire måneder, har du kanskje betalt 275 kroner i "innmeldingsavgift". Det er 16,5 prosent rente.

Det er tre store aktører i dette markedet: Gjensidige med sitt Kjøpekort, DnB med Multikort og GE Capital med sitt Her&Nå-kort. DinSide tok en runde for å høre om kjøpefeberen var merkbar.

GE Capital: Som markedet

Administrerende direktør Nils Aall i GE Capital mener selskapet har hatt en vekst i utlånene på rundt 17% det siste året. Antall kunder har ikke økt fullt så sterkt, for hver kunde låner noe mer enn før.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer