Kjøpefesten er over for denne gang

De neste to årene kommer vi til å bruke mindre penger.

Publisert
Sist oppdatert

Etter fem år med kjøpefest tror Statistisk sentralbyrå (SSB) at det blir to magrere år før Norge på nytt kan oppleve en høykonjunktur.

De siste fem åra har norsk økonomi hatt en sterk vekst, men nå mener SSB at konjunkturtoppen er passert. Men allerede i løpet av 2010 kommer veksten i gang igjen, tror SSB som torsdag presenterte sine økonomiske prognoser for de neste fire åra.

Se hva SSB tror vil skje med boligprisene

"Mot normalt"

I alle økonomiske modeller blir høykonjunktur avløst av en lavkonjunktur. SSB spår at det for første gang i norsk etterkrigshistorie ikke vil komme noen lavkonjunktur denne gangen, bare en toårig nedgangsperiode med langt mindre konjunkturutslag enn i de siste to konjunkturnedgangene.

- Jeg kan ikke huske at det tidligere har kommet en ny oppgang uten at det har vært en skikkelig nedgang, sa leder i forskningsavdelingen i SSB, Torbjørn Eika under presentasjonen torsdag.

SSB begrunner sin prognose om at vi nå får en nedgang uten lavkonjunktur med at det er et betydelig rom for både finans- og pengepolitiske virkemidler hvis landingen skulle vise seg å bli hardere enn de ser for seg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer