Matpriskrigen blir mer omfattende

Kjøpekraften din vil bli sterkere framover

Inflasjonstallene for august er overraskende lave, og prisnedgang på et bredt spekter matvarer er utslagsgivende.

BILLIGERE OST: De fleste matvarer hadde prisnedgang ifølge Konsumprisindeksen for august, men blant varene med størst nedgang var ost, yoghurt, sjokolade og friske bær. Foto: Heiko Junge/Scanpix.
BILLIGERE OST: De fleste matvarer hadde prisnedgang ifølge Konsumprisindeksen for august, men blant varene med størst nedgang var ost, yoghurt, sjokolade og friske bær. Foto: Heiko Junge/Scanpix. Vis mer
Publisert

Konsumprisindeksen sett bort fra energipris og -avgifter (KPI-JAE) økte med kun 0,9 prosent i august, en nedgang på 0,3 prosentpoeng fra juli, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) mandag.

Matvareprisene som falt med 3,4 prosent fra juli til august, pekes på som hovedårsaken til fallet i KPI. Også prisene på tekstiler, møbler, husholdningsartikler og transport sank i samme periode.

Konsumprisindeksen

Konsumprisindeksen (KPI) beskriver utviklingen i konsumpriser for varer og tjenester etterspurt av private husholdninger bosatt i Norge. Endringen i KPI er et vanlig mål for inflasjon. KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE), ofte kalt kjerneinflasjon, er et mål for underliggende utvikling i konsumprisene.

Kilde: SSB

Positivt for forbrukerne

- Inflasjonstallene er overraskende lave. Tilbudskampanjene til matvarekjedene var mer omfattende enn ventet i august, sier Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets.

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets. Foto: DNB.
Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets. Foto: DNB. Vis mer

Haugland tror på lav inflasjon framover, at den vil legge seg rundt 1,5 prosent. Hun mener kjøpekraftveksten vil øke blant forbrukerne framover.

- Lav prisvekst er positivt for lommeboka di så lenge ikke lønnsveksten faller, sier sjeføkonomen.

Matvareprisene forventes å øke, men at økningen ikke blir veldig høy i tiden framover.

Uvanlig utslag for matvarer

Virke, ledende hovedorganisasjon for tjenestenæringene, er også overrasket over mandagens KPI-tall og fallet i matvareprisene spesielt.

Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare. Foto: Virke.
Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare. Foto: Virke. Vis mer

- Tallene er et åpenbart tegn på hard konkurranse blant matvarekjedene som kommer forbrukerne til gode, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

Størksen sier at matvareprisene stort sett følger de samme svingningene rundt skolestart, jul og påske, men at utslaget er uvanlig stort ut fra august-resultatet.

- Typiske skolestartvarer har gjerne lav pris på denne tiden, men det er sjelden at et så bredt spekter av matvarer har prisnedgang. Utslagene har blitt større enn før etter at Coop kjøpte opp Ica og Rimi, sier Virke-direktøren.

Stabile råvarepriser

Ifølge SSB sank prisene på nesten alle matvarer og enkelte alkoholfrie drikkevarer, men særlig stor var prisfallet for sjokolade, ost, yoghurt og bær.

Landbruksdirektoratet mener at prisnedgangen ikke kan skyldes på norske matprodusenter.

Lasse Erdal, leder for marked- og prisseksjonen i Landbruksdirektoratet. Foto: Landbruksdirektoratet.
Lasse Erdal, leder for marked- og prisseksjonen i Landbruksdirektoratet. Foto: Landbruksdirektoratet. Vis mer

- Råvareprisene på melk og kjøtt har vært stabile i det siste. Vi ønsker ikke å gi mat et billigstempel, det styres av holdningene til matbutikkene, sier Lasse Erdal, leder i marked- og prisseksjonen i Landbruksdirektoratet.

Erdal kan ikke si noe om hvordan han tror prisene vil utvikle seg framover, men vet av erfaring at det ofte blir prispress på svineribbe og goderi rundt julehøytiden. Dette synspunktet bekreftes av Virke dagligvares direktør.

- Prisene på mat går som regel ned som følge av hard konkurranse ved jul og påske, i tillegg til ved skolestart. Sist påske var det eksempelvis priskrig på frukt og grønt, noe som slo tydelig ut på matprisene, sier Størksen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer