
Her er frukt og grønt billigst
Konsumprisindeksen sett bort fra energipris og -avgifter (KPI-JAE) økte med kun 0,9 prosent i august, en nedgang på 0,3 prosentpoeng fra juli, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) mandag.
Matvareprisene som falt med 3,4 prosent fra juli til august, pekes på som hovedårsaken til fallet i KPI. Også prisene på tekstiler, møbler, husholdningsartikler og transport sank i samme periode.
Konsumprisindeksen
Konsumprisindeksen (KPI) beskriver utviklingen i konsumpriser for varer og tjenester etterspurt av private husholdninger bosatt i Norge. Endringen i KPI er et vanlig mål for inflasjon. KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE), ofte kalt kjerneinflasjon, er et mål for underliggende utvikling i konsumprisene.
Kilde: SSB
Positivt for forbrukerne
- Inflasjonstallene er overraskende lave. Tilbudskampanjene til matvarekjedene var mer omfattende enn ventet i august, sier Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets.

Haugland tror på lav inflasjon framover, at den vil legge seg rundt 1,5 prosent. Hun mener kjøpekraftveksten vil øke blant forbrukerne framover.
- Lav prisvekst er positivt for lommeboka di så lenge ikke lønnsveksten faller, sier sjeføkonomen.
Matvareprisene forventes å øke, men at økningen ikke blir veldig høy i tiden framover.
Uvanlig utslag for matvarer
Virke, ledende hovedorganisasjon for tjenestenæringene, er også overrasket over mandagens KPI-tall og fallet i matvareprisene spesielt.

- Tallene er et åpenbart tegn på hard konkurranse blant matvarekjedene som kommer forbrukerne til gode, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.
Størksen sier at matvareprisene stort sett følger de samme svingningene rundt skolestart, jul og påske, men at utslaget er uvanlig stort ut fra august-resultatet.
- Typiske skolestartvarer har gjerne lav pris på denne tiden, men det er sjelden at et så bredt spekter av matvarer har prisnedgang. Utslagene har blitt større enn før etter at Coop kjøpte opp Ica og Rimi, sier Virke-direktøren.
Stabile råvarepriser
Ifølge SSB sank prisene på nesten alle matvarer og enkelte alkoholfrie drikkevarer, men særlig stor var prisfallet for sjokolade, ost, yoghurt og bær.
Landbruksdirektoratet mener at prisnedgangen ikke kan skyldes på norske matprodusenter.

- Råvareprisene på melk og kjøtt har vært stabile i det siste. Vi ønsker ikke å gi mat et billigstempel, det styres av holdningene til matbutikkene, sier Lasse Erdal, leder i marked- og prisseksjonen i Landbruksdirektoratet.
Erdal kan ikke si noe om hvordan han tror prisene vil utvikle seg framover, men vet av erfaring at det ofte blir prispress på svineribbe og goderi rundt julehøytiden. Dette synspunktet bekreftes av Virke dagligvares direktør.
- Prisene på mat går som regel ned som følge av hard konkurranse ved jul og påske, i tillegg til ved skolestart. Sist påske var det eksempelvis priskrig på frukt og grønt, noe som slo tydelig ut på matprisene, sier Størksen.
