Er det lov å kjøpe GPS- eller mobil-jammere i Norge?

Kjøper du GPS-jammer, risikerer du fengsel

Både GPS- og mobiljammere er ulovlig å kjøpe og bruke i Norge. Men de kjøpes og brukes likevel.

SELGES PÅ NETT: GPS-jammere, og utstyr som også kan blokkere mobilsignaler, selges på nett. Men å kjøpe og bruke dem i Norge skal være ulovlig, mener Nkom. Og du risikerer i prinsippet både bøter og fengsel. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SELGES PÅ NETT: GPS-jammere, og utstyr som også kan blokkere mobilsignaler, selges på nett. Men å kjøpe og bruke dem i Norge skal være ulovlig, mener Nkom. Og du risikerer i prinsippet både bøter og fengsel. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

I høst fikk tollvesenet i Stavanger inn en pakke til kontroll. Der fant de en liten, sort dings som kunne plugges i bilers strømuttak, med en antenne stikkende ut bak.

En observant tollinspektør gjenkjente utstyret: Det var en GPS-jammer. Altså utstyr for å blokkere («jamme») GPS-signaler på vei til for eksempel mobiltelefoner eller TomTom-er, og som enkelt bestilles på nettet.

«Bruksområdet, slik vi ser det, kan for eksempel være i forbindelse med tyveri av moderne kjøretøy (bil/båt) inneholdende GPS-sporing» skrev han i en e-post til Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

STOPPET I TOLLEN: Her er GPS-jammeren de fant i en pakke i Stavanger. Tollvesenet stanset den før den kom fram til mottaker, og Nkom behandler nå saken. Foto: Tolletaten
STOPPET I TOLLEN: Her er GPS-jammeren de fant i en pakke i Stavanger. Tollvesenet stanset den før den kom fram til mottaker, og Nkom behandler nå saken. Foto: Tolletaten Vis mer

Inspektøren kontaktet dem for å høre hva han burde gjøre. Og svaret derfra var klart:

«På generelt grunnlag vil det ikke være lov å besitte, omsette eller ta i bruk jammere i Norge».

Derfor er jammere ulovlig

- Enhver form for produkt som jammer, er ulovlig, bekrefter seniorrådgiver Janne Steen Haugen i Nkom overfor Dinside.

De mener ekom-loven i praksis forbyr å kjøpe, ha eller bruke GPS-jammere og alt annet utstyr som blokkerer signaler, for eksempel GSM-jammere for å stanse mobilsignaler.

En GPS-jammer sender ut falske GPS-, Glonass- eller Galileo-signaler, for å overdøve de ekte signalene fra GPS-satellitter. Dermed er jammerne radioutstyr, som må følge kravene i ekom-loven.

Loven skal sørge for effektiv bruk av radiofrekvenser. Jamme-utstyrs mål er det motsatte, og vil derfor aldri kunne oppfylle kravene. Dermed er slikt ulovlig for mannen i gata, ifølge Nkom.

- Gjør så godt vi kan

  • - Vi hadde ikke vært borti GPS-jammere tidligere, derfor lurte vi på hva vi skulle gjøre, forteller avdelingsleder Bård Ynnesdal i Tollregion Vest-Norge til Dinside.
  • Nå vet han hva de gjør neste gang: Stanser jammeren, og kontakter Nkom.
  • - Hvor sikre kan dere være på at dere klarer å stanse jammerne som kommer til grensa?
  • - Vi vet at vi ikke klarer å plukke ut alt ulovlig som skal inn til Norge, men vi gjør så godt vi kan. Vi har en utstrakt etterretningsenhet som hjelper oss med å fange opp det som trenger en ytterliggere kontroll, svarer Ynnesdal.
  • - Vi har øynene åpne for langt mer enn ulovlig kjøtt, sigaretter og brennevin.

Advarer mot fatale konsekvenser

- Hva risikerer man ved å kjøpe en GPS- eller mobil-jammer?

- Om tollmyndighetene oppdager den på grensa, kan vi fatte et vedtak om at utstyret ikke skal tas inn i landet. Og kommer vi over det i bruk, kan vi for eksempel gi overtredelsesgebyr, sier Haugen.

Ekom-loven åpner dessuten for fengsel og bøter. Men om nordmenn noen sinne har blitt straffet for kjøp, salg eller bruk av jammere, kjenner ikke Nkom til. Bare at utstyret har vært en del av straffesaker, hvor utstyret kan anses som verktøy i kriminell aktivitet.

- Man bør i alle fall vite at det er ulovlig, og kan skape alvorlige problemer for andre. Konsekvensene kan bli fatale om du blokkerer viktige tjenester, påpeker Haugen i Nkom.

Kommunikasjonssystemer i alt fra luftfart til nødnett bruker nemlig GPS – både for posisjonering og den svært nøyaktige «klokka» satellittene gir.

Selges også i Norge

Å kjøpe en GPS-jammer er ikke vanskelig. Et raskt søk gir oss en rekke utenlandske nettbutikker som tilbyr alt fra enkle bil-GPS-jammere for rundt tusenlappen, til avanserte bokser som slår ut både GPS- og mobilsignaler.

- Det dukker opp fra tid til annen også på norske butikker. Men når vi finner det og gir dem beskjed om at det er ulovlig, stanser de det vanligvis umiddelbart, sier sjefingeniør Roger Marthinsen i Nkom til Dinside.

Man får også kjøpt billige programmerbare radioer som kan manipulere GPS-posisjoner, slik blant annet NRK Beta har demonstrert. For eksempel for å flytte den blå prikken på mobilkartet ditt fra Bergen til New York.

Men hvor mye av slikt utstyr som kjøpes i Norge, er det ingen som vet. Tollvesenet skal stanse produkter på vei over grensa, men saken fra Stavanger er den første Nkom har hatt på flere år.

SER DEM I BRUK: Richard B. Olsen hos FFI vet hva han skal lytte etter, og har funnet massevis av GPS-jammere i bruk i Norge. Foto: FFI
SER DEM I BRUK: Richard B. Olsen hos FFI vet hva han skal lytte etter, og har funnet massevis av GPS-jammere i bruk i Norge. Foto: FFI Vis mer

Fant fem hver dag

En som har undersøkt hvor mange GPS-jammere som faktisk brukes i Norge, heter Richard B. Olsen, hos Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Teknisk Ukeblad fortalte i 2014 hvordan Olsen stilte seg i Ryen-krysset i Oslo, og lyttet etter signaler han visste kom fra GPS-jammere. Olsen forteller Dinside at de i snitt oppdaget fem jammere hver dag – og det reelle tallet kan ha vært enda høyere.

Snart skal han undersøke det samme igjen, og forskeren tviler på at funnene blir noe mindre i dag enn for tre år siden.

- Snarere tvert i mot, nå som folk er mer og mer klar over dette utstyret, sier Olsen til Dinside.

Kriminelle og yrkessjåfører

- Hva tenker du kan være bruksområdene for disse GPS-jammerne?

Bøter og fengsel

  • Det spiller ingen rolle om du bruker jamme-utstyr på privat eller offentlig område; det er uansett ulovlig.
  • Ifølge Nkom kan de ilegge overtredelsesgebyrer, og ekom-loven åpner også for bøter eller fengsel i inntil seks måneder.
  • Men enkelte myndigheter har egne regler å forholde seg til, som kan åpne for bruk av slikt utstyr. Dette gjelder politiet, forsvaret, Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Kriminalomsorgen.

- Det blir foreløpig spekulasjoner, men det kan være biler som blir stjålet, hvor tyvene mistenker at bilen har en GPS-sporer og vil forhindre dette. Eller langtransportsjåfører som er pålagt elektronisk logg, men ønsker å omgå reglene for å vinne konkurransen. Vi jobber nå med å få dokumentert dette, forteller Olsen i FFI.

- I disse post Snowden-tider, med mye fokus på personvern, kjøper kanskje noen dette for å beskytte seg mot sporing?

- Det er sikkert noen som kan oppfatte det sånn. Men all radiokommunikasjon er regulert og skal godkjennes, og dette er ikke godkjent bruk av radiofrekvenser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer