Kjøper du klær som er «made in hell»?

Slik bidrar du til bedre vilkår i tekstilindustrien.

Over tusen mennesker døde da tekstilfabrikken Rana Plaza raste sammen i slutten av april. Fabrikken produserte blant annet klær for merkene Mango og Primark. Foto: PER ERVLAND/ALLOVER
Over tusen mennesker døde da tekstilfabrikken Rana Plaza raste sammen i slutten av april. Fabrikken produserte blant annet klær for merkene Mango og Primark. Foto: PER ERVLAND/ALLOVER Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av de siste månedene har over tusen mennesker mistet livet i grusomme ulykker som har rammet tekstilindustrien i Bangladesh, og vi har sett sterke bilder fra både branner og bygningskollaps.

Hvordan kan vi være sikre på at klærne vi kjøper er produsert under verdige forhold?

Les også: Fjerner palmeolje fra ferske brød

Du får det du betaler for

Andel av inntekten som vi bruker på klær blir stadig mindre. Ifølge SSB brukte vi 13 prosent på klær og skotøy i 1958. I 2009 var det nede i fem prosent. Målt i kroner ble dette 1.400 kroner i 1958, mens det omregnet til 2009-kroner blir 15.600 kroner. I 2009 brukte vi imidlertid 20.900 kroner på klær og skotøy. I realverdi bruker vi mer på klær og skotøy nå enn i 1958.

Klær har altså blitt billigere gjennom årenes løp, og man kan lure på hvordan det er mulig at plaggene vi kjøper koster så lite. Er forklaringen at kostnader til lønn og sikkerhet for de ansatte er så lave at det verken er forsvarlig eller mulig å leve av?

– Som tommelfingerregel får du det du betaler for. Kjøper du litt dyrere kvalitetsprodukter, er det større sannsynlighet for at de er produsert på en ansvarlig måte, sier Stina Billinger, leder for bærekraft i Storebrand til DinSide.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer