Kjøpestopp i 250 dager

Nå blir det ingen problemer å holde helt til mål.

Holder koken etter 250 dager: Så mye hadde vi, og like mye sparte vi. Det merkes på kontoen når man kutter ut innkjøp av klær, sko og interiør med mer.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Holder koken etter 250 dager: Så mye hadde vi, og like mye sparte vi. Det merkes på kontoen når man kutter ut innkjøp av klær, sko og interiør med mer. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På senhøsten i fjor bestemte to av DinSides forbrukerjournalister seg for å ta et års pause fra shopping. Startskuddet gikk 1. januar. En tøff start å gi slipp på nyttårssalget, men abstinensene ble raskt erstattet av en ny erkjennelse.

Det er deilig å ikke shoppe.

Les også: Irina sparer 100.000 kroner

Kjøpesenterstress

Kollega Berit får hjelp av mamma når albuene på dongeriskjorten skal lappes. Stoffprøvene er sendt i posten.  Foto: Berit B. Njarga
Kollega Berit får hjelp av mamma når albuene på dongeriskjorten skal lappes. Stoffprøvene er sendt i posten. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Det er nok mange som liker å gå på kjøpesenter. Både fordi man får unnagjort mange ærend på ett sted, og fordi man rett og slett setter pris på gleden ved å kjøpe seg noe nytt. En undersøkelse utført av TNS Gallup for Nordea, viser nemlig at seks av ti blir lykkelige av shopping.

Denne journalisten synes stort sett det er slitsomt å gå på kjøpesenter. Mye folk, mye lyd og ofte dårlig luft. Man kan rett og slett være ganske utmattet når man er ferdig handlet. (Utmattet av shopping, et klassisk I-landsproblem).

De siste månedene har antall besøk til kjøpesenter blitt kraftig redusert. Selv om barna har fått noe nytt tøy, har det vært større fokus på arv, gjenbruk og ikke minst reparere det som har blitt ødelagt. Det betyr mer tid hjemme, dog med nål og tråd, og mindre tid ute på farten.

Kjøpestopp: Se hvordan kontoen vokser

100 år gamle sko

Når man ikke kan kjøpe noe nytt: På fest i 100 år gamle sko. Funker det også.  Foto: Privat
Når man ikke kan kjøpe noe nytt: På fest i 100 år gamle sko. Funker det også. Foto: Privat Vis mer


Tove Elise Ihler har snart vært kjøpefri i et år. I utgangspunktet var motivasjonen at hun ønsket å bli en mer bevisst forbruker, og hun tenkte at hun ofret noe for å bidra til et mer bærekraftig forbruk. Etter hvert har imidlertid oppfatningen av å være kjøpefri endret seg. Det gir rett og slett en så god følelse å være kjøpefri, at hun i grunn gjør det mest for sin egen del.

– Før kjøpte jeg bøker i hopetall, mens nå leser jeg bøker. Og jeg har funnet ut at det går helt fint å gå på fest i hundre år gamle sko. De gamle skistavene fra 60-tallet fungerer fremdeles, og man kan få en like fin tur selv om man ikke bruker topp moderne utstyr, forteller hun.

Den nye måten å handle på? Her er klærne helt gratis

Tove Elise Ihler har snart vært kjøpefri i et helt år.  Foto: Privat
Tove Elise Ihler har snart vært kjøpefri i et helt år. Foto: Privat Vis mer


Fortsatt lykkelig

Som Tove Elise også har erfart, kan det være ganske befriende å slippe å gå på masete kjøpesenter. Man får mer tid til overs når man tar turen innerst i klesskapet, fremfor å gå i butikker for å kjøpe seg noe enda mer.

– Ryddigere blir det også av å finne fram det man har. Enklere liv, større lykke, rett og slett, avslutter Ihler.

Lykkefølelsen man tidligere fikk fra shopping, kan man altså finne igjen på andre måter. Det er ingen overhengende fare for at du vil bli ulykkelig selv om du prøver deg på et år med kjøpestopp.

Mistenkelig billig? Kjøper du klær som er «made in hell»?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer