Kjøpte kamera – fikk ostehøvel

Svindler stjal navn og la ut falske annonser på Finn.no.

OVERRASKELSE: Pappesken på høyre side av bildet skulle inneholde et kamera til over 8.000 kroner. Men inne i esken Finn.no-selgeren sendte, lå dette. Foto: PRIVAT
OVERRASKELSE: Pappesken på høyre side av bildet skulle inneholde et kamera til over 8.000 kroner. Men inne i esken Finn.no-selgeren sendte, lå dette. Foto: PRIVAT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Heisan! Jag har det forsatt da en plutslig ikke skulle ha det. Vil du ha det sendt?»

Dette var den første meldingen Mohammed Sarmadawy fikk fra en Finn.no-bruker som solgte et Canon EOS 6D-kamera til 8.000 kroner. Et par meldinger senere skulle kameraet være på vei i posten, og et par dager senere hentet Sarmadawy pakka på posten, betalte postoppkravet og åpnet esken.

SVINDLET: Mohammed Sarmadawy betalte 8.100 kroner for et kamera, men fikk bare skrot. Foto: PRIVAT
SVINDLET: Mohammed Sarmadawy betalte 8.100 kroner for et kamera, men fikk bare skrot. Foto: PRIVAT Vis mer

I den lå det:

 • Én svensk Mackmyra Whisky-eske.
 • Én ostehøvel.
 • Én flaske 904 Diesel Problemløser.
 • Bobleplast og metallremser.
 • Én vinåpner.
 • Ett håndkle.

- Det er ikke så mye man kan tenke i en slik situasjon. Det viktigste på det tidspunktet for meg, var å finne ut hvem som gjorde det, og hvem som kan hjelpe meg å få tilbake pengene, sier Sarmadawy til Dinside.

LES OGSÅ: Forhåndsbetaler på Finn.no, men mottar ikke varene – eksemplene er mange, løsningen er enkel

«Svindleren» er svindla

For å ta det første først: Selgeren brukte navnet Johnny Canavate, og Dinside ringer han.

- Jeg hører om dette her, svarer Canavate når vi forteller om svindelen.

Han har allerede blitt oppringt av et annet svindeloffer, fått brev i posten om en henlagt politianmeldelse og fått beskjed om at navnet hans blir delt i sinte poster på sosiale medier. Nå ønsker han å stå fram med navn for å fortelle sin side av historien.

- Jeg har ingenting med dette å gjøre, hevder Canavate til Dinside.

- Jeg er den eneste i Norge som heter dette, så det ville vært et veldig dumt navn å bruke om jeg skulle svindla noen.

All informasjon Dinside har, tyder på at han er et offer for et ID-tyveri. Svindlerne bruker hans navn og postadresse, mens pengene blir satt over på deres bankkonto. Etter å selv ha blitt politianmeldt, skal nå også Canavate levere en anmeldelse – på ID-tyveri.

LES OGSÅ: Dinside ble rammet av ID-tyver nok en gang, men denne gangen stanset vi dem

POSTOPPKRAV: Her ser du postoppkravet som sendte pengene fra kjøper til selger. Finn advarer mot å tro at dette gir en sikkerhet. Foto: PRIVAT
POSTOPPKRAV: Her ser du postoppkravet som sendte pengene fra kjøper til selger. Finn advarer mot å tro at dette gir en sikkerhet. Foto: PRIVAT Vis mer


Finn.no hjelper ikke

Det andre Sarmadawy lurer på, er hvem som kan hjelpe han med å få pengene tilbake. Ikke Finn.no, i alle fall. De tar bare ansvar når salget har skjedd gjennom deres eget system, Kjøp Sikkert.

- Vi er bare formidler av informasjon, og har ikke noe juridisk ansvar eller erstatningsansvar, sier Finn sin leder for forbrukertrygghet, Geir Petter Gjefsen, til Dinside.

Absurd pakke

 • Pakka Mohammed Sarmadawy mottok var, mildt sagt, snodig.
 • - Hvorfor han har tatt seg tid til å pakke ned de tingene, lurer jeg også på. Før jeg tok ut pakka kryssjekka jeg vekta på pakka, og vekta på kameraet jeg skulle kjøpe. Det var relativt likt. Gjenstandene er jo også teipet, slik at de ikke skal lage lyd, så litt tid har jo han brukt på dette, sier Sarmadawy.
 • - Det er ikke godt å si. Jeg tror det bare er en ertekrok, sier Gjefsen i Finn.no.

 • - Men å «formidle informasjon» mellom selger og kjøper er jo det dere tjener pengene deres på. Burde dere ikke da også ta litt ansvar?

  - Om vi skulle tatt det hele og fulle ansvaret, måtte vi hatt helt andre sikkerhetsmekanismer, for eksempel ta inn kameraet hos oss og gå god for det. På samme måte er ikke en lokalavis erstaningspliktig for sine rubrikkannonser, svarer trygghetssjefen.

  - Men helt klart: Vi ønsker ikke at slike ting skal skje, og jobber hardt for at de heller ikke skal skje. Men sånne saker som dette kan være veldig vanskelige å unngå.

  LES OGSÅ: Finn.no-selgere rammet av storstilt SMS-svindel – sendt til falsk innlogging, ga fra seg brukernavn og passord

  Kjent metode

  Det Sarmadawy trodde var svindleren, er altså selv svindla. Kanskje på grunn av bankkort eller andre identifikasjonspapirer på avveie. Som Dinside har skrevet mye om, er det ingen kunst å stjele noens identitet, og trolig heller ingen kunst å bruke denne for å svindle folk på Finn.

  - Jeg vet at det har skjedd før, men det er absolutt ikke blant det vanligste som skjer, forteller Gjefsen i Finn.no.

  På samme måte som Finn har et system for å unngå at du betaler for noe du ikke får, Sikkert Kjøp, har de også et system for at selgere ikke kan stjele andres navn: Verifisering av selger via BankID.

  - Så om du ser at en selger er verifisert, er den mye mer å stole på, tipser Gjefsen.

  LES OGSÅ: Slik fungerer Finn sin BankID-verifisering

  Unngå Finn.no-svindel

 • - Endel tror de er sikret om de sørger for at varen sendes i postoppkrav. Men det er slettes ikke sikkert at får det du skal ha, bare at du får noe, sier Gjefsen i Finn.no.
 • Ikke forhåndsbetal. Finn.no tilbyr tjenesten Sikkert Kjøp, hvor pengene settes på en depositumskonto. Pengene skal da ikke gå til selgeren før du har fått undersøkt at varen er som den skal.
 • Et alternativ er å møte selgeren fysisk, og overlevere pengene kontant når du får varen.
 • Er Finn-selgeren verifisert, er det større grunn til å stole på han. Samme om prisen virker realistisk i forhold til resten av markedet.

 • Hva nå?

  Tilbake sitter Sarmadawy 8.100 kroner fattigere, med det som må være Norges dyreste ostehøvel. Han har prøvd alt for å få pengene tilbake, uten å komme noen vei.

  • Sarmadawy har prøvd å få stoppet pengene via bankene, uten hell.
  • Han har anmeldt svindelen til politiet, men fått saken henlagt.
  • Forsikringsselskapet hans vil ikke hjelpe.
  • Finn.no nekter som sagt å ta økonomisk ansvar, men har suspendert brukeren, fjerna annonsene og følger opp saken.
  • Forbrukerrådet ser også på saken, men har ikke uten videre noen myndighet til å kreve pengene tilbake.
  - Jeg får veldig mange gode forslag tikkende inn hele tiden, så jeg skal nok finne en løsning. Men jeg tenker at hvis samarbeidet ikke fungerer hos Finn, Forbrukerrådet og politiet, så er jo egentlig det letteste å legge ut noen falske annonser, og begynne å selge «kamera» for 8.000 kroner stykk, smiler Sarmadawy.

  - Blir relativt mye penger etter 24 timer, det. For å ikke snakke om etter noen dager.

  LES OGSÅ: Pass deg for tyvgods på Finn.no – det kan være straffbart!

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer