Passkrisa

Kjøpte passtime - tapte 1000 kroner

Nils betalte 1000 kroner for en passtime. Da han ønsket å selge den igjen, kom reaksjonene.

BLE DYRT: Nils fra Nordmøre kjøpte en passtime til 1000 kroner. Da han ikke trengte den likevel, la han den ut til salg. Foto: Foto: Odd Roar Lange/Dagbladet
BLE DYRT: Nils fra Nordmøre kjøpte en passtime til 1000 kroner. Da han ikke trengte den likevel, la han den ut til salg. Foto: Foto: Odd Roar Lange/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forbindelse med passproblemene de siste månedene, hvor det har vært nær sagt umulig å få time til nytt pass, har enkelte sett sitt snitt til å tjene gode penger. På Finn.no lå det tidligere flere passtimer til salgs, men nettstedet valgte å stenge for slike annonser midlertidig.

På Facebook har det likevel vært mulig å kjøpe seg passtime.

Nils fra Nordmøre er en av dem som valgte å benytte seg av tilbudet.

Det skriver Drammens Tidende.

Nils kjøpte nylig en passtime på politistasjonen i Drammen for 1000 kroner.

Til avisa forteller Nils, som ikke ønsker etternavnet sitt på trykk, at dattera hans har et pass som går ut i september. Det kunne bli et problem for den planlagte New York-turen i oktober.

- Ble litt desperat

- Jeg ble litt desperat. (...) Jeg valgte å søke litt rundt på Finn.no og Facebook, sier han til Drammens-avisa.

Kjøreturen til Drammen ville være på rundt 50 mil, eller åtte timer hver vei. I ettertid fikk han imidlertid ordnet en passtime nærmere. Han la ut passtimen til salgs i samme Facebook-gruppe han kjøpte den - til samme pris.

Da kom reaksjonene. Folk mente det var umusikalsk å tjene penger på en passtime, som i utgangspunktet er gratis.

- Jeg endret den fort til «gis bort» etter alle de negative kommentarene, sier Nils og legger til:

- Jeg forstår reaksjonene til folk. Jeg har nå gitt bort timen til en som manglet pass til noen av ungene sine. Vedkommende ble veldig glad.

ID-KORT: Med et nytt, nasjonalt ID-kort kommer det også mange nye sikkerhetselementer. Disse skal blant annet gjøre forfalskning vanskelig. Foto: Politiet. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Dro 1411 kilometer for pass

DinSide har tidligere skrevet om Hilde Morka og Jack Eriksen, som reiste fra Sandvika til Harstad for å skaffe nytt pass.

- Jeg begynte å bli fortvila da jeg så hvor lang ventetid det var i Asker, Bærum og Oslo. Det var snakk om august, september og oktober. Jeg skjønte at jeg måtte reise lenger unna, og begynte å sjekke i hele landet, sa Morka til DinSide.

Etter å ha sjekket litt rundt, bestilte hun time i Harstad. 1411 kilometer unna.

I Oslo er alle timer for pass og nasjonale ID-kort på politihuset på Grønland bortbestilt de nærmeste seks månedene. Det opplyser Jan Erik Thomassen i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Hvis du ikke allerede har fått time i Oslo eller kommer over en avbestilt time, betyr det at du tidligst kan få time 1. desember.

Med ti ukers beregnet leveringstid etter det, kan du få det nye passet tidligst i midten av februar. Det blir i så fall innen påske 2023.

Rutinesvikt hos leverandør

Den norske passkrisa er heller ikke bare lang ventetid på passtime og lang leveringstid hos produsenten. Rutinesvikt hos leverandøren gjør også at pass sendes til helt feil adresse.

Pass kommer på avveie, og feilsendte pass havner på helt andre siden av landet. Problemet har pågått siden i fjor sommer, ifølge Politidirektorates dokumenter, som DinSide har fått innsyn i.

Det franske selskapet Thales er leverandør av norske pass og ID-kort.

«Rutinesvikt og mangelfull oppfølgning fra Thales har ført til betydelig merarbeid for Politidirektoratet», skriver seksjonssjefen for ID-seksjonen i politiet i en e-post til Thales.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer