Kjør ikke med utenlandske skilter!

Ikke tro at du kan kjøpe en bil i Sverige eller et annet land og benytte den her hjemme. Du bør heller ikke låne ditt utenlandske familiemedlems bil - selv om du bare skal i kiosken. Blir du oppdaget risikerer du at bilen blir inndratt og solgt på tvangsauksjon.

Publisert

Reglene på området er uhyre strenge. Kontorsjef Geir Granholt ved Oslo og Akershus tolldistrikt er bekymret over at altfor få kjenner reglene.

Det er svært trist når folk av uvitenhet plutselig må punge ut med avgifter i 100 000-kronersklassen, sier Granholt til DinSide.

Slike beløp er ikke uvanlig når den uvitende bilfører må betale både toll, engangsavgift og merverdiavgift.

To unntak

Ifølge tollforskriftene er det i utgangspunktet ulovlig å kjøre bil med utenlandske skilter på norske veier. Unntak gjøres, men i hovedsak bare for to grupper:

1. Motorkjøretøy som tas med ved flytting til Norge2. Bileiere med fast adresse og oppholdssted i utlandet

Fem år

Kravene ved flytting til Norge er rigide. De viktigste er at bileier må ha vært bosatt i utlandet sammenhengende i minst fem år. Bilen må ha vært registrert på eier i minst ett år før innreise, og den må ha vært kjørt minst 5.000 kilometer.

- I tillegg må bilen beholdes i to år etter innreise og i denne perioden kan den kun benyttes av bileier, bileiers barn, foreldre og ektefelle. Det er et krav at husstandsmedlemmer må bo sammen med bileier, opplyser Granholt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer