Kjører du Høyre-bil?

- Bilen er vår tids viktigste symbol, sier BI-amanuensis Trond Blindheim. Bilen sier svært mye om hvem vi er og vil være. Og hvilket parti vi stemmer på.

Publisert
Sist oppdatert

- En bil står for det motsatte av kirkelige verdier, og ses på som det edleste vår sivilisasjon har frembrakt. Menneskets ypperste skaperverk, sier Blindheim.

Historien

Derfor beundres bilen så sterkt. Til alle tider har bilen symbolisert frihet og individualisme, og slik er det fortsatt. I tillegg forteller den en historie om eieren.

- Bilen er den forbrukstingen som sterkest viser hvem eieren er. Du kan si mye om eieren ved å se på bilen. Mange velger nemlig ikke bil ut fra fornuft, men ut fra følelser, sier sosialantropolog Gunn-Helen Øye i Analysegruppen.

Når logikken ikke strekker til, kommer verdier og holdninger inn. Bilen blir derfor ofte en forlengelse av personligheten.

Image

Politiske preferanser sier også mye om et menneske. Trond Blindheim, sosiolog og amansuensis i markedsføring på BI, har i en undersøkelse kartlagt hvilke biler som assosieres med hvilke politiske partier.

- Siden biler generelt likner mer og mer på hverandre, blir andre ting enn det tekniske ved bilen viktigere og viktigere, deriblant bilens image og profil, sier Blindheim.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer