Kjøttfellen du ikke vil gå i

Her er de absolutte reglene for frysing og tining.

©STEPHANE GENDRE/MAXPPP ; ILLUSTRATION SUR LE BARBECUE  Foto: colourbox.com
©STEPHANE GENDRE/MAXPPP ; ILLUSTRATION SUR LE BARBECUE Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har tint opp en pakke kjøttdeig til middag, men av en eller annen grunn endte du opp med å spise noe annet.

Kan du da legge pakken i fryseren igjen og trygt spise den en annen gang?

Er det et krav med rene handlekurver?

På Matportalen.no, informasjonssiden om mat fra offentlige myndigheter, får forbrukere svar på spørsmål som angår kjøtt, frysing og tining.

Er matbutikken helsefarlig?

Frysing gir mer bakterier

Å legge frosset kjøtt som har vært tint opp tilbake i fryseren, er noe du ikke bør gjøre, råder Atle Wold, seksjon for hygiene og virksomhetskrav i Mattilsynet.

Det kan føre til en økning i bakterieaktiviteten og gi et dårlig - og i noen tilfeller et utrygt produkt på middagsbordet.

Lever du farlig på kjøkkenet?

Når kjøttet fryses, endrer nemlig strukturen i kjøttet seg slik at det blir mer utsatt for bakterier når temperaturen stiger.

Slik behandler du frosset kjøtt

Mattilsynet gir følgende råd for korrekt behandling av frossen mat:

Forgifter du gjestene dine?

  • Tin varen i kjøleskapet. Den bør ikke oppbevares i romtemperatur lenger enn at temperaturen på overflaten overstiger 10 grader.
  • Varm opp maten. Da vil bakterieveksten gå ned mot et nullnivå, og du har et godt utgangspunkt for en helt ny holdbarhetsperiode, enten som kjøle- eller frysevare.
  • Hvis du skal fryse ned mat, gjør det så raskt og ved så lav temperatur som mulig. Da holder kvaliteten på matvaren seg best.
  • Se til at fryseren din holder en stabil temperatur. Frosset is eller snø rundt emballasjen er et tegn på at gradestokken har hoppet litt opp og ned.
Rådene gjelder for alle ferske råvarer med ingredienser av kjøtt, egg, melk, fisk eller andre lett bedervelige matvarer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer