Klær med høy juksefaktor

De fleste bruker solkrem kun på bar hud, men hudeksperter mener flere burde tenke på å beskytte huden som er under klærne.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Solen steker og du skal ut på tur. Kanskje du er flink til å smøre nese, skuldre, armer og legger, men glemmer det som dekkes av T-skjorten, toppen og shortsen. Men det du kanskje ikke vet er at disse gjør en dårlig jobb når det gjelder å beskytte mot farlige solstråler.

Nyere studier viser faktisk at flere og flere får hudkreft på kroppsdeler som normalt er dekket av klær, ifølge The Wall Street Journal.

For om klesplaggene virkelig har en beskyttende effekt avhenger av flere faktorer.

Les også: Trygg soling med solplaster

Hvit T-skjorte gir solfaktor 5En hvit T-skjorte beskytter like mye som solfaktor 5 til 7. Og blir den våt reduseres solfaktoren til under tre. Det vil si at hvis din ubeskyttede hud normalt begynner å brenne etter fem minutter, så vil huden under T-skjorten begynne å brenne etter 15-35 minutter i solen. Og selv om du ikke brenner deg, skader du fremdeles huden.

Andre faktorer som spiller inn er blant annet fargen på klærne, stofftype og om de inneholder fibre. Mørke farger gjør en bedre jobb enn lysere farger, og en grønn bomulls T-skjorte gir 50 prosent mer beskyttelse enn en hvit T-skjorte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer