Klamydia kommer tilbake

Har du fått en kjønnssykdom? Om du ikke følger smittesporet, kan du raskt bli smittet på ny.

Publisert
Sist oppdatert

Ved seksuelt overførbare infeksjoner, er det viktig med smittesporing. Hvis ikke er risikoen stor for å få infeksjonen igjen.

Det er konklusjonen i en amerikansk undersøkelse som viser at mange personer får seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) tilbake etter behandling. Og det er bakteriesykdommer som klamydia og gonoré, som kommer tilbake.

Har du en kjønnssykdom? Her er symptomene.

En av fire kvinner og en av syv menn får tilbake infeksjonen innen et år etter behandling. Mange av disse får ny infeksjon bare tre måneder etter å ha blitt kvitt den første infeksjonen.

Finn smittekildenLike ille er det ikke i Norge.

- Vi har ikke sett det. Faktisk ser vi mindre klamydia blant de som har hatt det før. Det er fordi vi er nøye med smittesporing, sier Harald Moi, professor i kjønnssykdommer ved Olafiaklinikken.

Han poengterer at smittesporing er svært viktig. Det er ikke bare én person som skal behandles for infeksjonen. Personens smittekontakter må også undersøkes og behandles. Det er viktig å finne smittekilden.

- Vi anbefaler at personer med klamydia tar en ny test fem uker etter behandling. Der fanger vi opp en del nysmittede. Klamydiabehandling svikter sjelden. Ved gonoré er det påbudt å sjekke opp etter behandling, for det er noe større risiko for behandlingssvikt, sier Moi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer