Klamydiasjekker seg på nett

Norske menn dropper legen.

Særlig menn foretrekker å sjekke seg for klamydia over nettet. Illustrasjonsfoto: colourbox.com
Særlig menn foretrekker å sjekke seg for klamydia over nettet. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klamydia er den vanligste kjønnssykdommen i Norge, og vi ligger på smittetoppen i Norden. Sykdommen som særlig rammer unge mennesker kan i verste fall føre til nedsatt fruktbarhet og barnløshet hos kvinner.

Les også: Svangerskapskrøll med klamydia

Mange kvier seg imidlertid for å gå til fastlegen dersom de mistenker at de er smittet, og velger heller å bestille en hjemmetest diskret over nettet.

100 bestillinger per måned

Og ifølge daglig leder for nettjenesten testselv.no, Rasmus Ødegaard, har om lag 4.000 nordmenn så langt valgt hjemmetestingen framfor legekontoret. Du må ut med 495 kroner for en enkel test før du mottar resultatet per telefon eller brev.

Klamydia rammer flest unge voksne, og hvert år avlegges i underkant av 20 000 positive klamydiaprøver i Norge. Illustrasjonsfoto: colourbox.com
Klamydia rammer flest unge voksne, og hvert år avlegges i underkant av 20 000 positive klamydiaprøver i Norge. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Vis mer

- Siden vi opprettet tilbudet for tre år siden, har etterspørselen økt gradvis, og i dag ligger vi på omtrent hundre bestillinger i måneden, sier Ødegaard til DinSide Helse.

Les også: Lyntest for klamydia

I samarbeid med Institutt for indremedisin AS, leverer testselv.no medisinske tester til kundene for hjemmebruk. Ifølge Ødegaard er det flere menn enn kvinner som bestiller klamydiatester over nett, og de fleste bestillingene kommer fra distriktene.

- Det henger nok naturlig sammen med hvor tilgjengelig legen er der man bor, og så føles kanskje terskelen høyere for å gå til legen med slike problemer i små samfunn, sier Ødegaard.

Les også: Fant usynlig klamydia i Norge

Graviditets- og fruktbarhetstester

Foruten klamydiatestene er etterspørselen størst etter graviditetstester og fruktbarhetstester for menn. Alle testene som tilbys er bygget opp slik at man skal kunne utføre dem hjemme hos seg selv. Klamydiatesten er imidlertid et unntak:

- Vi sender ut et urinbeger, vedlagt en ferdigfrankert konvolutt (preparatpose), samt bruksanvisning, generell informasjon om klamydia, og et skjema for utfylling av personalia, forklarer Ødegaard.

Den innsendte prøven undersøkes så ved hjelp av PCR-metodikk i et akkreditiert laboratorium, og etter kort tid kan man forvente svar per telefon eller brev, etter hva man selv foretrekker.

Les også: Nettmedisin ren risikosport

- Ved positivt resultat vil vi være behjelpelige med å videreformidle kontakt til en våre leger, for å komme i gang med behandlingen så raskt som mulig, dresom det er ønskelig, sier han.

Skeptisk

Klamydia

Hva synes du om at du kan få klamydiatest på nett? (Avsluttet)
Jeg synes det er et fint tilbud (57%) 191
Alt for dyrt (26%) 89
Jeg ville foretrekke det fremfor å gå til fastlegen(17%) 58
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Leder i Allmennlegeforeningen, Jan Emil Kristoffersen, stiller seg imidlertid skeptisk til om salg av klamydiatester over nett vil ha noen betydning for gruppen som trenger det mest, nemlig de yngste.

- Dette er et kostbart tilbud som passer for en liten gruppe, men som ikke gjør noe med problemet hos gruppen som trenger det mest, sier Kristoffersen til DinSide Helse.

Han legger til at tilbudet ikke uventet treffer eldre personer som er mer betalingsdyktige.

- Slik sett har tilbudet etter mitt skjønn betydelige begrensninger, sier han, og legger til:

- Dette må jo dessuten sammenholdes med at du kan få utført den samme undersøkelsen langt billigere hos fastlegen. Ved konkret mistanke om kjønnsykdom er undersøkelse og behandling gratis.

Les også: Dette tør du ikke spørre legen om

Fakta om klamydia:

 • Seksuelt overført sykdom som overføres av bakterien Clamydia trachomatis.
 • Er trolig en hyppig årsak til sterilitet og barnløshet.
 • Vanligst hos seksuelt aktive under 25 år.
 • Én av 20 seksuelt aktive unge har klamydia til enhver tid.
 • Kvinner kan få symptomer i form av utflod fra skjeden og småblødninger mellom menstruasjonene.
 • Menn kan få utflod fra urinrøret, hyppig vannlatning og betennelse i bitestikkelen.
 • Klamydia behandles med antibiotika.

  Kilde: Folkehelseinstituttet

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer