Den siste tida har man hørt om en rekke svindelforsøk og folk som har havnet i fella. Bare den siste uka har Nav og Skatteetaten advart mot ulike svindelmetoder.
Nå advarer DNB etter at deres nummer ble brukt til svindelmetoden «spoofing».
Enkelt forklart betyr det at svindlerne bruker nummeret til å sende deg en melding med en lenke du skal trykke på. Svindlerne er ute etter kortinformasjon eller BankID, slik Økokrim tidligere har advart mot.
FØLG MED: Her ser man DNB-kunden blir utsatt for et svindelforsøk fra DNBs nummer. Foto: Skjermdump
Vis mer
- Kontakt banken
DinSide har vært i kontakt med DNB, som bekrefter at det er snakk om et svindelforsøk.
- Det er et forsøk på å få kunden til å gi fra seg opplysninger man ikke burde gi fra seg, for eksempel brukernavn, passord, kortdetaljer eller BankID godkjenning, sier leder Sebastian C. Takle i DNBs Financial Cyber Crime Center (FC3).
Dette paret fra Washington i USA opplevde enhver foreldres verste mareritt da datteren deres ringte og sa hun hadde vært i en bilulykke. Det viste seg å være svindel.
Vis mer
Han legger til at det er iverksatt tiltak for å stoppe spoofing.
- Spoofing er det de kriminelle gjør for å sende meldinger som ser ut som de kommer fra et legitimt nummer (for eksempel banken eller politiet). Teleoperatørene jobber også aktivt med denne problemstillingen og mye stoppes, men noe slipper gjennom.
I 2022 forsøkte kriminelle å bedra DNB og bankens kunder for 1,2 milliarder kroner. DNB klarte å stoppe i overkant av 1 milliard av dette.
- Har man et kjent merkenavn eller er en kjent person er de kriminelle flinke til å misbruke det. De gjør dette fordi de vet at vi har tillit til visse merkenavn og kjente personer. Ofrene er rett og slett mer villig til å gi fra seg opplysninger hvis de tror de snakker med politiet eller banken sin.
Takle kommer også med følgende oppfordring:
- Hvis man først har gått på, eller tror man kanskje har gitt fra seg noe man ikke burde, er det viktig at man tar kontakt med banken sin så fort som mulig.
- Antallet har eksplodert
Tilbake i januar la DNB fram en rapport som viste en økning i svindelforsøk mot bankens kunder.
- Noe av økningen kan nok tilskrives bedre og mer nøyaktig rapportering, men faktumet er at antallet svindelsaker har eksplodert, fortalte Sebastian Claydon Takle i DNB.
ADVARER: Nå advarer politiet kinesere i Australia mot svindelmetoden som de kaller for «virtuell kidnapping». Video: NTB SCANPIX. Reporter: Embla Hjort-Larsen
Vis mer
Ifølge rapporten anslo Europol at 33 prosent av alle organiserte kriminelle grupper som er involvert i hvitvasking, også er involvert i digital svindel.
- Dette er profesjonelle kriminelle som kan klare å lure den mest forsiktige bankkunde. Vær derfor alltid på vakt, og ta kontakt med banken så fort som mulig hvis du mistenker at du er blitt svindlet eller lurt, oppfordret Takle.
Last ned appen vår
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi
bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene
våre.