Stoppet 77 millioner svindelsamtaler

Klar beskjed: - Legg på!

Kraftig økning i forsøk på telefonsvindel.

Mange vegrer seg fra å svare på anrop fra ukjente nummere, med god grunn. Nordmenn utsettes stadig mer for svindelforsøk over telefon. Foto: Shutterstock/NTB
Mange vegrer seg fra å svare på anrop fra ukjente nummere, med god grunn. Nordmenn utsettes stadig mer for svindelforsøk over telefon. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svindelsamtaler har vært et økende problem de siste årene, og det ser ut til å ingen ende ta.

Telia melder om en kraftig økning i antall svindelforsøk mot norske mobilkunder i 2022, nærmere 77 millioner mot i underkant av 37 millioner i 2021.

Norge på svindeltoppen

Blant de nordiske landene er dessuten Norge det klart heteste målet, ifølge teleselskapet. Sammenlignet med Norges 77 millioner stoppet Telia nesten 29 millioner svindelsamtaler til Sverige, under ti millioner til Danmark og litt over seks millioner til finland.

- Vi ser at forskjellen tidvis er svært stor, og Norge ligger betydelige høyere på statistikken enn både Sverige og Danmark, og milevis foran Finland, forteller Øivind Kristiansen, svindelekspert i Telia Norge.

Ifølge svindeleksperten er det vanskelig å si akkurat hva det er som gjør at Norge er mer attraktivt for svindlerne. En del av forklaringen kan være god økonomi i befolkningen og en høy grad av tillit til våre medmennesker.

- Vil du si at nordmenn er mer lettlurte enn våre nordiske naboer?

- Nordmenn er ikke nødvendigvis mer lettlurte, og det er også viktig å presisere at dette handler om svindelforsøk. Det er heldigvis ikke slik at svindlerne lykkes i like stor grad som de forsøker seg. Historisk har de nok sett at de har lykkes i Norge, og at derfor synes de det er verdt å forsøke seg her i større grad enn mot våre naboland, utdyper Kristiansen overfor DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer