Klar beskjed til nordmenn

Bankene har tjent rekordhøye summer på økte renter hittil i år. Forbrukerrådet ber nå forbrukere ta en prat med banken for å reforhandle renta.

OPPFORDRING: Forbrukerrådets direktør Inger Lise Blyverket oppfordrer forbrukere til å reforhandle renten med banken. Foto: Annika Byrde/NTB
OPPFORDRING: Forbrukerrådets direktør Inger Lise Blyverket oppfordrer forbrukere til å reforhandle renten med banken. Foto: Annika Byrde/NTB Vis mer
Publisert

- Bankene tjener grovt på høy rentedifferanse mellom utlån og innskudd, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet til NTB.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at renteinntektene til norske banker i første halvår var 62,4 milliarder kroner høyere enn renteutgiftene. Og derfor oppfordrer Forbrukerrådet alle norske forbrukere til å ta en prat med banken sin om renta.

NTNU-professor Knut Anton Mork sier at fordi vi har hatt en periode med nullrente, tar dagens situasjon med høy rentenetto økonomien til bankene tilbake til en normalsituasjon.

Vil ha lavere innskuddsrenter

Rentenettoen i første halvår av 2023 er den høyeste som er målt i løpet av et første halvår siden denne statistikken begynte i 2010, ifølge SSB.

Blyverker påpeker at det er innskuddskundene som sikrer bankene rekordoverskudd.

– Det er her bankene i all hovedsak tjener pengene sine. Ved å tilby kundene lave innskuddsrenter vil pilene peke oppover, noe tallene fra SSB viser, sier Blyverket.

– For all del, vi er ikke imot at bankene skal tjene penger, men det er forskjell på å snyte seg og å blåse av seg nesa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.