Rentebeslutning januar 2024

Klar beskjed

- Ring banken nå.

DYRTID: Etter seks rentehevinger i fjor, så velger Norges Bank å starte året med ei rente liggende på stedet hvil. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter seks rentehevinger i fjor, velger Norges Bank å starte året med å la renta ligge på stedet hvil. Dermed blir styringsrenta stående på 4,5 prosent en stund til.

Økonomisk rådgiver Lene Drange forteller til DinSide at det var som forventet.

- De følger planen og det har vært litt forutsigbart. Men økonomien går bedre enn antatt, så det er muligheter for at vi kan se rentekutt tidligere antatt, og det kan komme på denne siden av sommeren.

SKATTEKORT: Med høyere renter blir det mer renteutgifter å trekke fra på skatten i år. I forbindelse med det råder skatteetaten folk å sjekke skattekortet nøye, men hva bør man egentlig sjekke? Vi fikk økonomisk rådgiver, Lene Drange, til å forklare. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Ring banken

Selv om renta får ligge i ro et par måneder til, betyr det ikke at du skal sitte stille i båten. Det er faktisk nå du skal ta og ringe banken.

- Det er nå du vil se rentehevinga som ble varslet i desember i fjor, derfor må du forhandle om lånet ditt nå, forteller Drange.

Dersom du ligger på over 5,5 prosent nominell rente, er det på tide å ringe banken.

- Bruk også Finansportalen, og vurder å flytte lånet.

Generelt bør du sjekke alle lånene dine, råder økonomieksperten.

- Det er ikke bare boliglånet som stiger - også billånet må sjekkes. Det er mange som har opp mot 10 prosent i billån, så her må du huske å forhandle.

Juster løpetida

Mange velger å søke om avdragsfrihet når lånerentene øker i takt med dyrere mat, drivstoff og andre nødvendigheter. Det kan fort bli en hvilepute for enkelte, og det kan tid før man velger å gå tilbake til normal nedbetaling av lånet. Samtidig blir hoppet tilbake ganske stort.

Drange anbefaler i stedet at man forlenger løpetida på lånet.

- Du kan be banken om å få endre lånetid for å få lavere månedsutgifter. Enkelte banker kan være strenge her, men de fleste kan få dette nå. Hvis du gjør dette i en periode med høye utgifter, må du huske å justere ned løpetida igjen.

- En annen ting som er lurt, er å sette et fastbeløp på lånet. Det gir forutsigbar nedbetaling, samtidig som løpetida kuttes automatisk når renta går ned, avslutter hun.