Matpriser

Klar melding: Ikke gjør det

Ekspertene er soleklart enige i spørsmålet om hamstring.

DYRE MATVARER: Synes du også at maten har blitt veldig dyr? Vi har tre veldig gode tips til deg som vil spare litt penger når du er på butikken. Video: Embla Hjort-Larsen / Elisabeth Dalseg. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ventes prishopp på matvarer, noe folk ser ut til å ha forberedt seg på, skal vi tro dagligvarekjeden Extra.

Sist uke hadde de en vekst i antall kunder på nesten 11 prosent, og en økning i omsetningen på 7,7 prosent.

- Kundene jakter tilbud som aldri før, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Ekstra, til DinSide.

Kjeden har sett mer hamstring av tilbudsvarer den siste tida. Mange kunder har plukket med seg tilbudsvarer, da gjerne langtidsholdbare varer.

- Vi tror også kundene tenker på matsvinn, og ved hamstring er det fort gjort at man kjøper mer enn man rekker å forbruke.

Likevel er et av deres største salgstriks de såkalte «2 for»-tilbud på en rekke basisvarer. Omsetningen på disse har økt med seks til sju prosent mer enn kjeden ellers.

Til kritikken svarer Kristiansen følgende.

- Å kjøpe to varer er ikke hamstring. Våre «to for»-kampanjer er på langtidsholdbare varer, eller varer du bruker mye av, og bidrar ikke til matsvinn, men at kundene sparer penger. Når det er snakk om hamstring, kjøper folk i bøtter og spann ikke to kaffeposer eller to juice.

- Nå ser vi at stadig flere legger opp handelen hos oss etter gode tilbud og kampanjer. Denne trenden tror vi bare vil forsterke seg gjennom vinteren.

Oppstår i frykt

Forbrukerøkonom, Espen Østvold Rølla fraråder nordmenn sterkt fra å hamstre. Han erfarer at dette er et fenomen som oppstår når vi frykter for enten økte matpriser eller tomme butikkhyller.

Ironien er at nettopp hamstringen gjør at butikkhyllene tømmes unødvendig.

ULØNNSOMT: Forbrukerøkonom Espen Østvold Rølla sier at vinninga går opp i spinninga hvis vi må kaste varer som går ut på dato fordi vi har hamstret for mye. Foto: Johnny Syversen
ULØNNSOMT: Forbrukerøkonom Espen Østvold Rølla sier at vinninga går opp i spinninga hvis vi må kaste varer som går ut på dato fordi vi har hamstret for mye. Foto: Johnny Syversen Vis mer

- Går man amok og kjøper så mye man kan av en eller flere varer i butikkene, vil det resultere i tomme butikkhyller. Vinninga går opp i spinninga hvis du må kaste varer som går ut på dato grunnet hamstringen etterpå.

Rølla vil ikke peke på noen fordel med hamstring. Han understreker at det er andre måter å spare penger på, som å handle inn smart, redusere matsvinn et cetera.

- Ulempene med hamstring er at det blir urettferdig fordelt. Ikke alle har mulighet, penger eller plass til å kjøpe inn så mye av gangen. Det er også en større risiko for at varer man kjøper inn går ut på dato før man får brukt det. Butikkene får det også krevende med å planlegge vareinnkjøp. I tillegg kan for noen hamstring medføre at man ikke har nok penger til andre kostnader.

Sjekk kiloprisen

Forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen er enig i det Rølla beskriver. Han anbefaler nordmenn å handle som normalt, og fortsette å være veldig obs på prisen i butikk.

- Og da mener jeg kilo- og literpris! Følg med på hva du får for pengene, ikke hva den enkeltpakken koster, sier han til DinSide.

SJEKK DETTE: Sjekk liter og kilospris, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.
SJEKK DETTE: Sjekk liter og kilospris, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen. Vis mer

- Det er en tabbe å hamstre så mye at ting går ut på dato og du ender opp med å kaste det. Så jeg tror det smarteste folk kan gjøre er å fortsette å handle smart, ikke renske hyllene, sier Gundersen.

- Jeg har ikke noen tro på å hamstre, og grunnen til det er at man ikke vet hvilke priser som skal opp. Er det alle, noen - og hvor mye? Er det noe som skal ned?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer