Klar oppfordring: - Sjekk dette

Dette må du sjekke på skattekortet.

SKATTEKORT: Med høyere renter blir det mer renteutgifter å trekke fra på skatten i år. I forbindelse med det råder skatteetaten folk å sjekke skattekortet nøye, men hva bør man egentlig sjekke? Vi fikk økonomisk rådgiver, Lene Drange, til å forklare. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Skatteetaten melder om en historisk interesse for skattekortet i år, med over 2,1 millioner nordmenn som har logget inn for å sjekke tallene.

Endringsiveren har heller ikke latt vente på seg, og allerede har over 900 000 gjort endringer i skattekortet sitt - en rekord, ifølge tall fra Skatteetaten.

Skattekortet for 2024 ble sendt ut 15. desember, og det ser ut til at nordmenn virkelig tar tak i sin egen økonomi.

Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten, uttrykker glede over den økte bevisstheten rundt skatten man skal betale.

- Det er svært positivt at mange ønsker å ha et bevisst forhold til egen økonomi og skatten de skal betale, sier Gjengedal i en pressemelding.

Sjekk om dette stemmer

I begynnelsen av januar mottok om lag 2,5 millioner personer varsel fra Skatteetaten, som oppfordret til å sjekke skattekortet sitt. Dette varsel gikk ut til de som ikke hadde åpnet skattekortet sitt.

- Tallene i skattekortet baserer seg på opplysninger fra 2022 og 2023. Det kan ha skjedd mye i livet ditt siden da, og vi oppfordrer derfor alle til å logge inn på skatteetaten.no for å sjekke at de foreslåtte tallene for din inntekt, din gjeld, din formue, dine renter og dine fradrag for 2024 stemmer, forklarer Gjengedal.

Statistikken fra Skatteetaten viser at nordmenn oftest endrer postene for inntekt, bankinnskudd og gjeld, samt renter i skattekortet.

Dette er opplysninger som brukes til å beregne skatten man skal betale.

- Hvis det skjer større livsendringer i løpet av året, er det viktig å oppdatere skattekortet. Hvis du for eksempel skal gå av med pensjon eller har solgt bolig, så får ikke vi fanget det opp, påpeker divisjonsdirektør i Skatteetaten.

SKATTEMELDINGEN: I denne videoen viser skatteetaten hvordan man går gjennom skattemeldingen og hvordan man legger til eller endrer opplysninger. Video: Skatteetaten. Vis mer

Disse bør sjekke det nøye

Gjengedal peker på seks grupper som bør være ekstra oppmerksomme og sjekke skattekortet nøye:

  • De som har gått av med pensjon eller skal gå av med pensjon i år.
  • De som har boliglån, og da spesielt om du har byttet til eller fra fastrente. Dette er fordi vår renteberegning baserer seg på en flytende rente.
  • Det gjelder særlig dem som har lån sammen med andre. Det er viktig at du oppgir din andel av lån og renter på lån. Den/de du har lånet med, må gjøre det samme i sitt skattekort.
  • De som har kjøpt, solgt eller driver utleie av bolig i år eller i fjor. Det vil ikke Skatteetaten ha fanget opp.
  • Om du har byttet jobb, eller om du har fått/skal få en endring i inntekt.
  • Har utgifter knyttet til barnepass (for eksempel barnehage og SFO) eller lang reisevei til jobben – da må du legge inn disse fradragene selv.