Kjøpe julegaver

Klar oppfordring

Det å bytte julegaver er ingen lovfestet rettighet. Derfor bør alle som handler julegaver, be om en byttelapp, sier Forbrukerrådet.

INGEN KRAV: Det å bytte julegaver er ingen lovfestet rettighet. Foto: Terje Pedersen/NTB
INGEN KRAV: Det å bytte julegaver er ingen lovfestet rettighet. Foto: Terje Pedersen/NTB Vis mer
Publisert

Fire av fem opplever å få julegaver de ikke har bruk for, viser en undersøkelse for Unicef Norge. Nesten halvparten svarer at de ofte gir gaver de ikke vet om mottakeren har bruk for.

I samme undersøkelse svarte to av fem at de helst bytter gaver de ikke har bruk for. Men så mange som en tredel sier at de enten lar gaver de ikke har bruk for, ligge, eller kaste dem.

Det kan være mange grunner til at man ønsker å bytte en gave man har fått. Det viktigste å huske på for deg som kjøper gavene, er å få med en byttelapp. Har du ikke byttelapp, er det opp til butikken om du får byttet gaven.

- Når du kjøper en julegave, bør du be om en byttelapp. Da er du sikker på at mottaker har mulighet å bytte gaven om den ikke faller i smak. Det blir heller ingen diskusjon når den som ønsker å bytte gaven kommer i butikken. Byttelappen forteller mottaker hvor gaven er kjøpt og hvor lang tid man har på seg å gjøre et bytte, sier seniorrådgiver og jurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet til NTB.

Mange ønsker brukte julegaver

En av to nordmenn kan tenke seg å få brukte julegaver i år, ifølge en undersøkelse gjort for Forbrukerrådet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer