Klarer du ikke renten?

Hva gjør du om den siste renteøkningen var dråpen som fikk begeret til å flyte over?

Publisert
Sist oppdatert

Styringsrenten til Norges Bank har økt jevnt og trutt de siste fire årene - fra et nivå på 1,75 prosent i mars 2004, til 5,50 prosent i april 2008. Altså en økning på 3,75 prosentpoeng.

Din feil at renten øker?

Ingen sympati

Det kan nok være en ubehagelig cocktail for mange - som selvsagt heller vil bruke pengene på annet enn renteutgifter. Men det er ikke hos alle man kan hente sympati.

- Alle som tar opp lån, må kunne tåle en rente på minimum åtte prosent, uten at det føles ubehagelig. Ellers har de lånt for mye, sa sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen til DinSide.no i forrige uke.

Også Norges Bank påpeker at et nøytralt (les: normalt) rentenivå ligger på rundt fem prosent - og altså cirka seks prosent i lånemarkedet.

I dag ligger de beste boliglånsrentene hos de norske bankene på om lag seks prosent i effektiv rente. (Enkelte av de verste långiverne tar nesten åtte prosent.)

Betaler du for mye på lånet?

Problemer med økt rente

Forbrukerøkonom i Postbanken, Ellen Dokk Holm, vurderer at folk flest klarer dagens rentenivå. Men at det også for mange betyr at de må stramme inn livremmen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer