Klart du må ha alt dette utstyret!

KOMMENTAR: Snart kan vi knapt gå ut med søpla uten å ha «det riktige utstyret».

MÅ DU HA DET? Må du egentlig ha en jakke og en bukse til hvert formål? Til trening, til fritid, til villmark, til hverdags og til hytta? Du kan sikkert bruke en treningsjakke til hverdags selv om den kalles treningsjakke? Foto: ALEPH STUDIO/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
DU HA DET? du egentlig ha en jakke og en bukse til hvert formål? Til trening, til fritid, til villmark, til hverdags og til hytta? Du kan sikkert bruke en treningsjakke til hverdags selv om den kalles treningsjakke? Foto: ALEPH STUDIO/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi overøses av reklame, og det er ikke måte på hva det er du faktisk «må ha» for å få gjort en jobb eller for å få kommet deg ut på tur. For ikke å snakke om hva du må ha for å få smurt deg ei brødskive til frokost.

Forleden var jeg i en klesforretning for tur- og treningstøy. De hadde i alle fall ti forskjellige par sokker; det er hverdagssokken, sportssokken, den litt tykkere sokken og den enda litt tykkere og bedre sokken - og så var det selvsagt den tynne sokken, den ultratynne sokken, den korte og den lange sokken ...

På vei ut av butikken var jeg nesten overbevist om at hele sokkeskuffen må tømmes og erstattes med nye. For det er klart at jeg må ha ti ulike sokketyper for alle livets eventualiteter?

Markedsføring er et sterkt virkemiddel. Når du får en reklameavis ned i postkassa eller du ser en reklame på nett eller på TV, er det lett å la seg rive med. Det er greit å ha i bakhodet at det også er meningen med reklame.

Når produkter får navn tilpasset hver enkelt aktivitet du kan tenkes å drive med, er det lett å tenke at det er klart at du må ha et produkt til hver bruk.

Men det er ikke slik at du ikke kan gå med en tursokk til hverdags, selv om den kalles «tursokk» og ikke «hverdagssokk». Eller at hverdagssokken ikke kan brukes til vinterløpeturen.

Du trenger heller ikke en vintertights for å trene ute om vinteren. Ei heller spesielle vintersko eller jakker. Legg heller et lag med fôring på innsida av det vanlige treningstøyet ditt - og du er good to go! I tillegg er det penger spart.

TRENGER DU ALLE? En sko til hvert formål? ELler kunne du kanskje brukt løpeskoa også til søndagsturbruk? Foto: NEJRON PHOTO/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
TRENGER DU ALLE? En sko til hvert formål? ELler kunne du kanskje brukt løpeskoa også til søndagsturbruk? Foto: NEJRON PHOTO/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer


Og slutt å bruke mangel på utstyr som en unnskyldning for ikke å gjøre ting!

Joda, det er vanskelig å gå på ski uten ski, det er riktig. Men du ikke ha markaski for å gå på tur i marka, eller fjellski for å gå på tur i fjellet. Andre ting kan funke helt fint, selv om de er definert til å skulle brukes på et annet område enn du kanskje i utgangspunktet tenker at du er eller skal. De fleste av oss går likevel i oppkjørte løyper - selv om vi er «på fjellet» ...

LES OGSÅ: du ha én hjelm til hvert formål?

Også innen kjøkkenutstyr ser vi det samme fenomenet. Men du heller ikke ha en egen smørekniv for å få smurt smør på skiva, og du må ikke investere i en egen smoothiemaskin bare fordi du tenker det hadde vært digg med en smoothie. Du kan helt fint smøre skiva med en vanlig bordkniv, og du kan lage smoothie i en vanlig blender, en kjøkkenmaskin eller med en stavmikser.

Suppemaskin, popcornmaskin eller riskoker er også gode eksempler - det funker fint med en kjele.

LES OGSÅ: Du kan bruke pizzaovnen til mye mer enn bare pizza: Se bare her!

Jeg sier ikke at ulike produkter ganske sikkert er spesialutviklet og tilpasset ett spesielt formål eller en aktivitet, og at de helt sikkert vil fungere optimalt for den ene aktiviteten. Men det betyr ikke at de samme produktene dermed er udugelige i alle andre sammenhenger.

Du kan meget vel slappe av i sofaen med en kompresjonstights, selv om den er laget for trening. Ikke fordi den er laget for det formålet, men fordi du kanskje synes det er deilig. Du ikke ha en egen kosebukse for å kose deg.

Men det er klart at mye kan bli morsommere med riktig utstyr.

For mange blir det lettere å komme seg på tur med nye ski, eller ut på løpetur med ny tights. Man skal heller ikke undervurdere hvor mye lettere det er å få satt opp en hylle, skrudd opp en knagg eller satt opp lister, med litt «profft» utstyr.

LES OGSÅ: Slik rengjør du svidde kjeler med drillen

Men kan du egentlig skylde på den manglende drillen for at du ikke har fått satt opp knaggen i gangen (du kunne kanskje gjort det med det utstyret du allerede har, selv om det ikke har batteri og bråker) - like lite som du egentlig kan skylde på manglende vintertights og vinterløpesko, for at du «ikke får trent» om vinteren.

Ikke gå på reklame-limpinnen: Du ikke ha en egen dings, et eget klesplagg eller annet som markedsføres eller merkes som spesielt for en aktivitet - bare fordi du vil gjøre akkurat den aktiviteten. Det kan fort ende med fulle skuffer, og slunken lommebok.

Stopp utstyrshysteriet: Mange av oss kan fint greie oss med noe vi allerede har, om det er i klesskapet, i kjøkkenskuffen eller i garasjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer