Klart dyrest

Prisen for husholdninger med variabel pris-kontrakter betalte 162,7 øre/kWh for strømmen i 2022, viser nye tall fra SSB.

DYREST: Variabel pris-kontrakter var i snitt den klart dyreste strømkontrakten i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
DYREST: Variabel pris-kontrakter var i snitt den klart dyreste strømkontrakten i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

For disse kontraktene er strømselskapene pålagt å informere kunder som prisendringer minst 14 dager før de trer i kraft. Prisen er altså fast over en periode på minst fjorten dager.

Andelen husholdninger med slike kontrakter sank fra 19 prosent i første kvartal til 8 prosent i fjerde kvartal, skriver Statistisk sentralbyrå.

Spotpriskontrakter kostet i gjennomsnitt 153,6 øre/kWh, eksklusive avgifter og nettleie. Dette er den vanligste kontraktstypen for husholdninger og utgjorde 87,4 prosent av kontraktene til husholdninger i 4. kvartal.

Mange strømselskaper har den siste tiden sluttet å tilby nye fastprisavtaler på grunn av den store usikkerheten rundt prisutviklingen på strøm fremover. Denne typen kontrakter var imidlertid billigst: Nye fastpriskontrakter med inntil ett års varighet hadde snittpris på 91,7 øre/kWh, nye fastpriskontrakter med over ett års varighet kostet i snitt 53,1 øre/kWh, mens eldre fastpriskontrakter hadde en snittpris på 52,8 øre/kWh.

Kraftprisen i den sørlige delen av Norge var rekordhøy i 2022. Ekstreme gasspriser i Europa har ført til svært høye europeiske kraftpriser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer