Klart for ansiktsbytte

Det virket utrolig i filmen “Face/Off” med John Travolta og Nicolas Cage, men nå kan det bli virkelighet. En amerikansk klinikk har fått klarsignal til å gjennomføre verdens første ansiktstransplantasjon.

Publisert
Sist oppdatert

En person som er sterkt forbrent i ansiktet eller har en hudsykdom, kan bli den første til å få transplantert et menneskeansikt.

Transplantasjonen vil bestå av hud og underliggende fett fra en donor.

DebattEtter ti måneder med diskusjon omkring medisinske, etiske og psykiske spørsmål, har Cleveland Clinic nå fått klarsignal om å gjennomføre slike operasjoner. Det er den første institusjonen som har fått tillatelse.

I følge Maria Siemionow, som er sykehusets sjef for plastikkirurgi, vil det vanskeligste bli å finne en donor.

- Det skjer kanskje ikke før om seks måneder eller et år. Det kan kanskje ikke skje i vårt liv, eller det kan skje tidligere enn vi tror, sier hun til USAToday.

Mange kritikereSjansen for at operasjonen mislykkes er så stor som 50 prosent. Den største faren er at pasientens ansikt avviser det nye vevet.

James Zins, formann for plastikkirurgi ved klinikken, tror at det kan ta opptil to år å finne den første pasienten.

Mange er kritiske til operasjonsformen. Et av de sentrale spørsmålene er hvorvidt en pasient bør gå gjennom risikoen for transplantasjonsfeil og farlige komplikasjoner når operasjonen ikke er livsnødvendig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer