Kle deg godt - unngå hudkreft

Du har hørt det før – og vil få høre det igjen: Solen kan være skadelig hvis du ikke beskytter deg. Her er klærne som stopper de farlige strålene.

Publisert
Sist oppdatert

Mange foreldre velger å sette opp solparasoller eller kle på ungene når de leker på stranden. Det er ingen dårlig ide for deg heller. En del av klærne dine gir faktisk mer beskyttelse mot solen enn noen solkrem.

Mørkt jeansstoffSusan Weinkle ved University of South Florida ga på konferansen American Academy of Dermatology råd til hvordan du kan kle deg mot solen.

Dersom du har på deg de rette klærne kan du beskyttes mot hudkreft og solbrenthet. Dette gjelder spesielt på varme dager om sommeren.

De klærne som beskytter best har mørke farger og stramt stoff. Hvite T-skjorter av bomull virker ikke bedre enn solfaktor 10. En mørk olaskjorte har solbeskyttelsesfaktor 1700, noe som betyr at du kan være i solen 170 ganger lengre med en t-skjorte i jeansstoff.

Det høres kanskje varmt og klamt ut å kle seg i slike klær en varm solskinnsdag? Da kan du velge klær i glatte stoffer som sateng, silke eller polyester. Det gir beskyttelse ved å reflektere lyset vekk fra huden.

Solhatt og solbrillerLoslitte eller veldig trange plagg gir mindre beskyttelse fordi stoffet er løst, noe som gjør det lett for solen å skinne gjennom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.