Klimakrøll kan gi dyrere forsikring

Mye dårlig og ustabilt vær kan gi oss dyrere forsikringer i fremtiden. Men nok ikke på kort sikt.

Publisert
Sist oppdatert

Klimaforandringene vi opplever i disse årene, kan på sikt gi oss høyere forsikringspremier. For når været blir våtere, villere og varmere, kan det også gi flere skader, noe som selvsagt også kan føre til høyere forsikringspriser.

Naturskader for en halv milliard

Dårlige rørsystemer

- Denne problemstillingen er todelt. For for det første er det de skadene som er dekket gjennom naturskadeforsikringen i Norsk Naturskadepool. For det andre de forholdene som ikke hører under denne naturskadeforsikringen, og altså dermed de vanlige forsikringene, sier Jack Frostad, informasjonsdirektør i If Skadeforsikring.

Ifølge Frostad har faktisk forsikringspremiene knyttet til naturskadeforsikringen gått ned de seneste årene.

Om Norsk Naturskadepool

Alle bygninger og løsøre som forsikres mot brannskader, blir automatisk også forsikret mot naturskade. Dette følger av naturskadeforsikringsloven. Ordningen administreres av Norsk Naturskadepool hvor alle skadeforsikringsselskaper i Norge er medlemmer. Gjennom denne ordningen er du sikret erstatning ved naturskade.

Naturskadeforsikringsloven omfatter ikke motorvogn, småbåter, skip og endel andre objekter. Erstatning for disse avhenger av din ordinære forsikringsdekning.

Kilde: www.naturskade.no.


Naturskadeforsikringen dekker skader ved storm, flom, skred, stormflo, jordskjelv og vulkanutbrudd.

- Men den største utfordringen her i landet går først og fremst på de kommunale avløpssystemene. I mange kommuner har man en stor jobb med å forbedre disse rørsystemene, sier han.

Problemet med de dårlige rørsystemene består i at vann utenfra kan slå tilbake i bygningsmassens rørsystemer, og dermed forårsake eksempelvis vann i kjelleren på et hus.

- Slike skader kan selvsagt tas over forsikringspremien, noe som vil gi publikum en høyere pris. Eller over skatteseddelen. Vi kan ikke si at premien på husforsikring vil øke, men vi kan si at, om dette problemet kommer til å forsterke seg, så må publikum regne med at regningen kommer på den ene eller andre måten, påpeker informasjonsdirektøren i If, og legger til:

- Sopp og råte i bygningsmassen kan også bli en utfordring om undergrunnen blir mer fuktig og dreneringssystemene ikke fungerer.

Når naturen går amok

Kjernesunn økonomi

- Vi ser, at så langt, så har andre regioner blitt mye hardere rammet enn Norge i forhold til naturkatastrofer, sier Stein Haakonsen, kommunikasjonssjef i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).

Han påpeker også at premien på naturskadeforsikringen faktisk har gått litt ned de seneste årene.

- Men det varmere været har jo gitt en del større skader som skyldes ekstraordinær nedbør de siste årene. Og blir det 5-6 slike situasjoner hvert år, i tillegg til de ordinære flom- og stormskadene, så kan man jo tenke seg, på sikt, at ordningen kan bli satt under press, sier han, men legger til:

- Økonomien akkurat nå er kjernesunn, det er mye å gå på.

Ifølge Haakonsen vurderes premien på naturskadeforsikringen hvert år.

- Det er jo vanskelig å spå så langt frem. Men på kort sikt er det ikke risiko for økning i naturskadepremien. Vi kan ta et par storskader før vi må sette opp den, avslutter kommunikasjonssjefen i FNH.

Kaster ut forsikringskunder

Ikke bare Norge

Også i Danmark er det snakk om at forsikringene kan bli dyrere - på sikt.

- Hvis, eller her vil jeg heller si når, vi kommer til å oppleve flere kraftige stormer og økt nedbør, så er det jo kun vi selv som kan betale for hverandre. En økt skaderisiko vil derfor i siste ende smitte av på forsikringspremiene, sier Stine Bosse, som er administrerende direktør i TrygVesta, og formann for bransjeforeningen Forsikring og Pension, til Børsen.dk.

Tre andre forsikringsselskaper i Danmark, Top Danmark, Codan og Alm. Brand erkjenner også at at flere værskader kan komme til å bety høyere forsikringspremier - på sikt. Men ikke på kort sikt.

Mer forsikringsstoff:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer