Klin kokos fra NHO?

KOMMENTAR: NHOs motstand mot tariffestede pensjonsordninger er så irrasjonell at en må trøste seg med at det kanskje bare er et spill for galleriet.

Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag i forrige uke vedtok LOs representantskap å kreve tjenestepensjoner for alle. Vi har grunn til å tro at det konkret vil bli krevd at cirka 3 prosent av lønna skal finansiere obligatorisk tjenestepensjon for LO-organiserte. I tillegg signaliserte LO at lønnskravene ut over dette vil være moderate.

Dagen etter diskuterte vi dette kravet med en eier av en mellomstor bedrift. Han mente at hvis hans ansatte i år skulle kreve at han i stedet for å øke lønningene betalte en pensjonsordning for alle, ville han si ja og amen. Vi var skjønt enige om at det må være knekkende likegyldig for en arbeidsgiver om en sum penger går til et forsikringsselskap, eller om den samme summen fordeles på ansattes og skattefogdens konti.

Vinn-vinn


For en som står utenfor forpostfektningene mellom LO og NHO virker det opplagt at tjenestepensjonskravet er et vinn-vinn-krav. For en lønnsmottaker er det mer lønnsomt å få 3% av lønna som pensjonssparing (det trekkes ikke skatt), enn 3% i økt lønn. Tjener du cirka 354 000 kroner - som er innslagspunktet for toppskatten på 13,5 prosent - er det faktisk dobbelt så lønnsomt.

Disse lønnsomhetsvurderingene gjelder vel å merke bare hvis du mye heller vil ha en pensjonsordning, enn penger utbetalt i lønningsposen her og nå. Vanligvis vil penger utbetalt nå være svært mye mer verdt for folk enn om 30 år. Tross dette har altså LOs lønnstakerne gjort denne vurderingen, og valgt pensjonsordningen.

For arbeidsgiver kan det også vise seg lønnsomt. Når skattefordelen gjør en pensjonsordning svært lønnsom for arbeidstaker, kan det vise seg at kravene til økt lønn blir mer moderate. Muligens er det dette vi ser i retningslinjene fra LOs representantskap, som stort sett fokuserer på lavtlønnsgrupper, likelønn og kollektiv fornuft.

Uforståelig

Derfor fremsto det som fullstendig ubegripelig da NHO neste dag kategorisk avviste denne delen av LOs krav. Vi skal villig erkjenne at det er mye vi verken vet eller begriper, men dette ble mer mystisk for oss enn vanlig.

Vårt håp er at dette bare er et spill for galleriet før forhandlingene begynner. Vår frykt er at dette er en merkverdig og irrasjonelt betinget prinsippsak, som NHOs medlemmer vil la det gå prestisje i.

Inntil videre velger vi å holde vårt sinn åpent, og fortsatt regne med NHO som en rasjonell spiller.

Bare for medlemmer

Det er like interessant å se på hva LO ikke krever, som på deres faktiske krav.

LO krever ikke lovfestet tjenestepensjon fra arbeidsgiver, kun pensjon som en del av tariffavtalen. Dette innebærer at et mindretall av de 900.000 som ikke har pensjon ut over folketrygden kan få løst sitt problem, selv om LO skulle få gjennomslag i forhandlingene. Sannsynligvis er et flertall av de som ikke har tjenestepensjon heller ikke fagorganisert - verken hos LO eller andre.

LO organiserer ca 30 prosent av arbeidsstokken på cirka 2,3 millioner nordmenn. Halvparten av arbeidsstokken er ikke organisert noe sted, og vil bare kanskje og indirekte nyte godt av tariffavtalene mellom hovedorganisasjonene. Svært mange, for eksempel i hotell- og restaurantnæringen og varehandelen, er både utenfor hovedsammenslutningene og uten tjenestepensjon - både i dag og etter vårens lønnsoppgjør.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer