Klin kokos fra NHO?

KOMMENTAR: NHOs motstand mot tariffestede pensjonsordninger er så irrasjonell at en må trøste seg med at det kanskje bare er et spill for galleriet.

Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag i forrige uke vedtok LOs representantskap å kreve tjenestepensjoner for alle. Vi har grunn til å tro at det konkret vil bli krevd at cirka 3 prosent av lønna skal finansiere obligatorisk tjenestepensjon for LO-organiserte. I tillegg signaliserte LO at lønnskravene ut over dette vil være moderate.

Dagen etter diskuterte vi dette kravet med en eier av en mellomstor bedrift. Han mente at hvis hans ansatte i år skulle kreve at han i stedet for å øke lønningene betalte en pensjonsordning for alle, ville han si ja og amen. Vi var skjønt enige om at det må være knekkende likegyldig for en arbeidsgiver om en sum penger går til et forsikringsselskap, eller om den samme summen fordeles på ansattes og skattefogdens konti.

Vinn-vinn

For en som står utenfor forpostfektningene mellom LO og NHO virker det opplagt at tjenestepensjonskravet er et vinn-vinn-krav. For en lønnsmottaker er det mer lønnsomt å få 3% av lønna som pensjonssparing (det trekkes ikke skatt), enn 3% i økt lønn. Tjener du cirka 354 000 kroner - som er innslagspunktet for toppskatten på 13,5 prosent - er det faktisk dobbelt så lønnsomt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer