Kløende tid i vente

I disse dager begynner or og hassel å spre sine første pollenfrø, og tusenvis av nordmenn vil de neste månedene oppleve de plager pollen medfører.

Publisert
Sist oppdatert

De fleste jubler over at snøen smelter, solen titter fram og vinterklærne endelig kan legges bort. Men for mange er det et skår i gleden: Med våren kommer pollen.

I pollensesongen lider omtrent 16 prosent av befolkningen av kløende øyne, nese og hals. Pollen er korn som sendes ut av befruktningsklare planter. Disse kornene bæres av vinden, og flyr dermed i luften vi puster inn. Allergikere tåler ikke å få disse kornene inn i kroppen, og vil derfor reagere med ulike plager. De fleste merker ikke at de får i seg pollenkornene.

Allerede i mars-april begynner or og hassel å sende ut pollen. Ifølge Norges astma og allergi-forbunds nettsider startet sesongen i midten av mars i 2004. Samme år startet bjørkesesongen i april-mai, gressesongen i juni og burot i juli. Spredningen varierer noe fra år til år.

Pollensesongen starter i kystområdene i Sør-Norge. Nord-Norge rammes senere og blir fortere ferdig.

Symptomer på pollenallergi er hovedsakelig kløe i nese, øyne og hals. Du kan også oppleve hodepine, slapphet, nedsatt konsentrasjonsevne, astma og hudproblemer i denne perioden. Enkelte vil oppleve kyssallergier, det vil si reagere på noen matvarer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer