Åpningstider for polet og ølsalget påsken 2018

Klokka 15 er siste frist om du skal handle på polet onsdag før påske

Her er salgstider for øl i butikk og Vinmonopolets åpningstider i påsken. Også i år er Vinmonopolet åpent på påskeaften.

PÅSKESTENGT: Slipper du opp for vin midt i påska, har du mulighet på påskeaften inntil kl. 15. Ellers er det som vanlig stengt skjærtorsdag og langfredag. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix
PÅSKESTENGT: Slipper du opp for vin midt i påska, har du mulighet på påskeaften inntil kl. 15. Ellers er det som vanlig stengt skjærtorsdag og langfredag. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fjorårets påskeaften var historisk. For første gang i historien holdt Vinmonopolet åpent den dagen, fra klokka 9 til 15 som på en vanlig lørdag.

Også i år har du mulighet til å handle øl med over 4,7 prosent, vin og brennevin midtveis i påska. For øvrig er det som vanlig stengt både skjærtorsdag, langfredag og mandag 2. påskedag.

FØRSTE GANG: Etter lovendringen vil polene for første gang holde åpent på påskeaften. Foto: NTB Scanpix
FØRSTE GANG: Etter lovendringen vil polene for første gang holde åpent på påskeaften. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mandag og tirsdag før påske er Vinmonopolet åpent som normalt, fra klokka 10 til 18. Men på onsdag er åpningstida fra 10 til 15, siden dette er dagen før en helligdag.

I år som tidligere kan det likevel være lokale variasjoner. Du finner oversikten over samtlige butikker i hele landet med åpningstider på Vinmonopolets nettside.

Tok sin tid

Vinmonopolet påsken 2018

Noen variasjoner kan forekomme, men dette er åpningstidene for de fleste utsalgene:

 • Mandag 26. mars: 10-18
 • ​Tirsdag 27. mars: 10-18
 • Onsdag 28. mars: 10-15
 • Torsdag 29. mars: Stengt
 • Fredag 30. mars: Stengt
 • Lørdag 31. mars: 10-15
 • Søndag 1. april: Stengt
 • Mandag 2. april: Stengt

Allerede i 2014 ble det bestemt at Vinmonopolet skulle få selge alkohol på dager de tidligere holdt stengt, nærmere bestemt påskeaften, pinseaften, valgdager samt nyttårsaften.

Men selv om lovendringen trådte i kraft allerede 1. januar 2015, holdt butikkene stengt påskeaften både i 2016 og året før.

Årsaken var at denne dagen ikke var forhandlet fram som arbeidsdag for polets ansatte. Partene kom heldigvis til enighet, og både nyttårsaften og påskeaften i fjor hadde Vinmonopolet åpent.

Gjør unna innkjøp før påske

Man skulle kanskje tro at folk strømmet til butikkene når de slipper opp for drikkevarer i høytida.

Men slik er det ikke, ifølge Vinmonopolets pressesjef Jens Nordahl.

PLANLEGGER: Det er flere kunder i butikkene i uka før påske enn i selve påskeuka, opplyser pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet. Foto: Vinmonopolet
PLANLEGGER: Det er flere kunder i butikkene i uka før påske enn i selve påskeuka, opplyser pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet. Foto: Vinmonopolet Vis mer

– Påskeaften i fjor var som en hvilken som helst annen lørdag. Og samlet sett økte vi ikke omsetningen i påskeperioden med en ny utsalgsdag.

Nordahl kan fortelle at de fleste av oss gjør unna innkjøpene i uka før påske.

– Vi har blitt flinkere til å planlegge, og i den uka har vi en omsetning på nesten 50 prosent over det normale for en vinteruke. Samtidig har utsalg på typiske hyttesteder som Beitostølen, Geilo og Fagernes god omsetning i i påskeuka. Det er betydelig stillere i byene.

En tur over grensa?

Siden skjærtorsdag ikke er helligdag i Sverige, har Systembolaget normal åpningstid denne dagen. Det vil si 10–19 i de fleste utsalg og 10–18 hos noen.

Unntaket er Stömstad. Her holder de stengt på grunn av den store tilstrømningen av tørste nordmenn.

Påskeaften har de åpent som på vanlige lørdager, fra 10 til 15. Øvrige helligdager har de stengt, som i Norge.

Mange som bor i Finnmark tar turer over finskegrensa for å handle. På hverdagene i påskeuka inkludert skjærtorsdag er Alko åpent fra 9 til 20. Påskeaften og på samtlige øvrige helligdager holder butikkene stengt.

Sjekk når du kan kjøpe øl

Ølsalget påsken 2018

Salgstidene varierer fra kommune til kommune, spesielt på lørdag. Men dette gir en pekepinn:

 • Mandag 26. mars: 8-20
 • ​Tirsdag 27. mars: 8-20
 • Onsdag 28. mars: 8-18
 • Torsdag 29. mars: Stengt
 • Fredag 30. mars: Stengt
 • Lørdag 31. mars: 8-18
 • Søndag 1. april: Stengt
 • Mandag 2. april: Stengt

Salg av øl med alkoholstyrke opp til 4,7 prosent i butikk er både regulert av nasjonal lov og kommunale forskrifter. Det kan derfor være variasjoner fra kommune til kommune.

Ifølge loven skal alt salg av alkoholholdig drikke fra butikk opphøre på søndager og helligdager.

For øvrig er det vanlige hverdags- og lørdagstider som gjelder.

Øl i nabolandet

I Sverige er det jo slik at bare øl med maks 2,8 eller 3,5 prosent alkoholinnhold kan selges i vanlige butikker.

Det som vi forbinder med øl i Norge må du altså på Systembolaget for å få tak i.

For øvrig følger ølsalget åpningstidene i butikkene, og det er dermed ingen restriksjoner på hvilke dager eller tider ølet kan selges.

Og her er det jo en redning for grenseboere som gjerne vil ha seg en skummende pils når norske butikker har stengt, og legger mer vekt på smak enn alkoholinnhold.

Åpent hele påsken

Dagligvarebutikkene i Nordby-senteret rett over grensen ved Svinesund har åpent 10–20 både skjærtorsdag langfredag og 2. påskedag.

Påskeaften og 1. påskedag stenger de kl. 19.

Töcksfors shoppingsenter over grensa ved Ørje holder også åpent samtlige dager i påsken, fra 10–20 på alle helligdagene og 10–19 påskeaften.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer