Klone-foreldre stopper tester

Foreldrene til barnet som påstås å være verdens første klonede barn har stoppet tester som kunne bevist om de snakker sant.

Publisert
Sist oppdatert

Firmaet Clonaid sa at foreldrene har bestemt seg for å ikke ta testene før de har fått forsikringer om at barnet - som har fått navnet Eve - ikke vil bli tatt fra dem, melder BBC.

Mens man prøve å finne ut om barnet virkelig er klonet fortsetter kravene om et forbud mot menneskekloning i Europa og USA å strømme inn.

EUs forskningsminister har etterlyst et internasjonalt opprop mot menneskekloning, og medlemmer av kongressen i USA sier de snart vil fremme forslaget om et forbud på nytt.

En journalist som ble utpekt for å følge med på verifiseringen av at Eve er en klone av sin mor har allerede lukket saken, og sagt at saken kan være en bløff.

Brigitte Boisselier, forskeren som leder Clonaid, sa at foreldrene til Eve var redde for følgende av å gi andre adgang til å ta tester av barnet, på grunn av et eventuelt søksmål.

- Foreldrene vurderer flere lovmessige implikasjoner, sa hun til det franske nyhetsbyrået AFP.

- Det kan hende at de ikke vil registrere barnet i sitt land (USA), la hun til.

Bernard Siegel, en advokat i Florida, har bedt en dommer om å beskytte Eve - og han er overrasket over at Cloneaid bruker hans handlinger for å unngå en DNA-test.

- Jeg vil ikke være med på å skille et barn fra moren, sa han til avisen Miami Herald.

- Jeg prøver bare å vise at barnet har en stor helserisiko.

En dommer er satt av til å dømme i hva nå enn saken blir en gang senere denne måneden.

Advokat Siegel anmeldte forholdet i Florida, der forsker Boisselier fortalte om Eves fødsel i desember.

Hun sa barnet var en eksakt kopi av sin mor, en 31 år gammel amerikaner som hun ikke ville fortelle mer om.

Forskere som har klonet dyr har fortalt om en høy andel av mislykkede forsøk, genetiske feil og medisinske problemer også for kloner som så ut til å være født sunne.

Boisselier - som har tilknytning til sekten Raelian som tror aliens skapte mennesket ved hjelp av kloning - har sagt at beviser på at Eve er klonet vil bli lagt frem.

Dersom DNA-tester ikke vil bli gjort på Eve vil andre barn snart være tilgjengelige for tester.

Hun sa at klone nummer to allerede er blitt født av en hollandsk kvinne, og at tre andre mødre var i de siste stadiene av graviditeten.

Men forskere er fremdeles skeptiske.

Flere ledende forskere fra USA har tilbudt seg å DNA-teste Eve og hennes mor, men Cloneaid har ikke tatt imot tilbudene.

I stedet har de utpekt en frilans forsknings-journalist, Michael Guillen, til å sette sammen en gruppe eksperter.

Men han trakk seg tidligere denne uken, med uttalelser om at hans gruppe forskere ikke var gitt tilgang til klone-familien.

- Uten uavhengige tester vil vi kun sitte igjen med det vi har nå: meninger og spekulasjoner som blir tatt for å være fakta.

Mozon.no, 09.01.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer